Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Бізнес-форум у Калуші: експерти говорили про розвиток промисловості

Бізнес-форум у Калуші

У Калуші відбувся одноденний бізнес-форум “Місцеві політики розвитку МСБ”. Серед учасників — представники влади і бізнесу, науковці та громадські діячі. Також на форум приїхала делегація з Польщі — представники Легніцької вільної економічної зони.

Інформатор розповідає про що йшлося на панелі “Калуш — магніт розвитку промисловості Прикарпаття. Прикарпатський промисловий кластер”.

На початку з вітальним словом та презентацією громади виступив заступник міського голови Богдан Білецький. Він зокрема акцентував на конкурентних перевагах Калуша, розповів про його промислове минуле і окреслив потенціали майбутнього. Далі говорили про брак кадрів, зокрема інженерних. За словами Руслана Христича, провідного інженера-технолога, керівника львівського відділу ІТЦ “Технополіс”, особливо це відчувається в контексті релокації бізнесу. Також спікер акцентував на важливості європейського вектору розвитку та інноваційності.

“Щоб бути конкурентоспроможним, потрібно бути інноваційними”, — зазначив він.

Анна Міленіна з Офісу розвитку підприємництва та бізнесу  розповіла про підтримку держави, співпрацю з донорськими та міжнародними організаціями, налагодження партнерств між українським та іноземним бізнесом тощо.

“Ми максимально допомагаємо тим підприємцям, які лише роблять перші кроки у експорті. Це важливо. Тому запрошуємо на експортний портал Дія. Бізнес”, — запросила вона.

Олег Домащенко, керівник компанії “3 Бетони” розповів, що за три місяці компанія може збудувати 10 тис кв. метрів. Але останні роки, каже, вони фокусуються на будівництві виробничих підприємств та співпрацюють з індустріальними парками.

“Дуже прикро, що реалізація індустріальних парків в Україні наразі практично нульова… Я б хотів, щоб Калуш побудував не один індустріальний парк, а більше, і не на 10-20 тисяч “квадратів”, а хоча б на 100. В Польщі, наприклад, є індустріальний парк на 600 тисяч квадратних метрів, але і це — не межа. Маємо виклики, але я хотів би, щоб ми всі разом реалізувати це у Калуші”, — зазначив підприємець.

За його словами, Калуш має перспективи промислового розвитку. Але в цьому мусить бути присутня і держава, й іноземні бізнес-партнери — європейські, насамперед.

Тему продовжив Вадим Пасічник, операційний директор Калуського індустріального парку. Він зазначив, що держава зараз намагається створити преференції для реалізації індустріальних парків, очікуючи від цього вигод у вигляді створених робочих місць із високою заробітною платою та надходжень у бюджети.

За його словами, ключове завдання зараз — зосередити зусилля усіх органів влади на напрацювання механізмів захисту іноземних інвестицій, бо без них ризикувати коштами іноземні інвестори не поспішатимуть.

Значну увагу під час цієї панелі приділили темі релокації бізнесу в Калуську громаду. Також — заслухали гостей із Легніцької спеціальної економічної зони, зокрема керівника Пшемислава Божека. За його словами, у Польщі функціонує 14 спеціальних економічних зон, у яких діють пільгові умови для бізнесу і це стимулює розвиток усієї країни.

Загалом бізнес-форум у Калуші тривав увесь день й охопив пʼять ключових тем: розвиток промисловості Прикарпаття, участь жінок у бізнесі, диверсифікація та гнучкість малого та мікробізнесу, продовольча безпека та розвиток переробки, місцеве самоврядування та економічний розвиток в умовах війни.  Проект — грантовий, реалізований ГО УФРА.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору