Інформатор Калуш

ВЛАДА

У Болехові виділили гроші на депутатських “миколайчиків”?

Депутатські миколайчики у Болехові

У Болехові напередодні Дня Святого Миколая виділяли гроші на хороші справи: матеріальну допомогу релігійній громаді, придбання генератора для потреб спортивної школи і — на депутатські подарунки.

Про це пише Інформатор.

У багатьох радах досі є таке поняття як депутатський фонд. Це — підрезервована у відповідному бюджеті певна сума, яку кожен депутат може використати на власний розсуд. Такі фонди зазвичай працюють як “швидка допомога” для невідкладних потреб громадян. Та часом їх використовують і як інструмент підкупу виборців за їхні ж гроші.

Наприклад, у Калуші торік хотіли зупинити виділення коштів з депутатських фондів. Щоправда, вже на 2023 рік у результаті заклали ще більші суми — 2 млн 850 тис. гривень на рік для депутатів та 300 тис. гривень на рік для міського голови. У громаді з досвіду попередніх років ці кошти витрачали переважно на допомоги мешканцям, зокрема, на лікування.

Подібна програма є і в Болехові. У документі зазначено, що приймали її з метою надання можливості депутатам Болехівської міської ради безпосередньо вирішувати соціально-побутові проблеми виборців міської ради та здійснювати інші видатки, пов’язані з діяльністю міської ради. У програмі не зазначено, якою сумою “володіє” кожен депутат, але чітко визначено, на що саме можна спрямовувати ці кошти.

5 грудня на сайті Болехівської міської ради було оприлюднено три розпорядження про виділення коштів. Йдеться саме про кошти з цього депутатського фонду. Відповідно до документів, у цей день було виділено гроші на:

  • придбання генератора для ЗПО “Дитячо-юнацької спортивної школи” — 9000 грн;
  • придбання святкових подарунків до дня Святого Миколая — 14000 грн;
  • матеріальну допомогу УГКЦУ Релігійній громаді “Успіння Святої Анни” — 14000 грн;
  • надання матеріальної допомоги на лікування — 11 453 грн;

І якщо по трьох із цих призначень, питань не виникає, то до подарунків вони таки є. По-перше, під який напрямок реалізації програми це підпадає? А по-друге, якщо депутат за бюджетні гроші придбав подарунки й потім роздав їх особисто від себе, то інакше як “гречкою” це не назвеш.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору