Інформатор Калуш

ГРОШІ

У Калуші виділили 100 тисяч гривень на згорілий ліфт. А хто його спалив?

Ліфт згорів у Калуші

У Калуші в одній із багатоповерхівок кілька тижнів тому згорів ліфт. Ймовірно, з вини когось із мешканців, адже біля нього була встановлена портативна зарядна станція. Але ремонтуватиме ліфт уся громада — з бюджету виділили 100 тисяч гривень. 

Розповідає Інформатор.

Про пожежу на бульварі Незалежності, 4 стало відомо під час засідання сесії Калуської міської ради. Депутатам запропонували внести зміни до Програми капітального ремонту житлового фонду Калуської територіальної громади на 2021-2023 роки.

“Це є шість об’єктів — капітальний ремонт ліфтів. Провели експертні обстеження по них, відповідно — є заключення. Ремонти незначні — на 16-20 тисяч гривень, але ми маємо виконати вимоги експертів і провести ці ремонти”, — пояснив начальник Управління ЖКГ Тарас Фіцак.

А далі депутат міської ради Петро Білінський, підійшовши до мікрофона, запропонував “до цієї програми добавити ще один пункт”.

“Ми всі знаємо, що на Незалежності, 4 в сьомому під’їзді аварійно згорів ліфт. І треба провести капітальний ремонт. Наскільки я знаю, гроші в програмі є, тому прошу включити пункт, щоб можна було скерувати на цей ліфт кошти”, — зазначив депутат.

За його словами, потрібно виділити 100 тисяч гривень. А у нього є лист від ОСББ, яке готове до співфінансування.

Депутати пропозицію колеги підтримали.

Станом на сьогодні ліфт виглядає ось так:

Вигоріла фактично уся кабіна. А на першому поверсі — кіптява і наслідки вогню на стінах, стелі, дверях до квартир… Хоча з моменту пожежі фактично вже минуло близько трьох тижнів, зовсім не безпечно виглядають обгорілі дроти.

Що сталося?

Калуські вогнеборці Інформатору повідомили, що пожежа виникла у нічний час — близько півночі. На момент приїзду пожежників горіло на першому поверсі. Як згодом з’ясувалося, там біля ліфта була встановлена портативна зарядна станція, яка ймовірно, і стала причиною пожежі. На ліквідацію їм знадобилося приблизно 15 хвилин. Також на момент гасіння було евакуйовано трьох людей.

З самими мешканцями будинку поспілкуватися не вдалося. Утім, дуже вірогідно, що зарядну станцію під ліфтом встановив саме хтось із них.

Зазначимо, що відповідно до програм та рішень Калуської міської ради, наразі у місті капітальні ремонти та заміна ліфтів у багатоквартирних житлових будинках, які обслуговують управляючі компанії або в яких створено ОСББ, можливі лише на умовах співфінансування: 95% виділяють з бюджету, 5% — беруть із мешканців будинку. При цьому всі експертні обстеження та технічні огляди ліфтів повністю фінансуються за рахунок бюджету.

Учора, управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради на Prozorro опублікувало звіт про проведену закупівлю на ремонт ліфта на бульварі Незалежності, 4. Відповідно до цієї інформації, ремонтом займеться спеціалізована компанія “Ліфткомплект”. Вартість — 105 261 гривня. Ремонтні роботи мають бути завершені до кінця грудня.

Тетяна Кіндюх

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору