Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як хитрий калушанин, п’ючи пиво, отримав візу США від президента Рузвельта

Кожен з нас добре знає про важкість отримання візи на поїздку до США. Причиною такої прискіпливої перевірки може безпека держави — США остерігається напливу мігрантів та біженців, розуміючи, що мігрант, який перетнув кордон США може спробувати осісти на теренах США та більше не повернутися на батьківщину. Ще однією причиною неотримання візи може бути відмова в отриманні через банальний привід – ваша особа не сподобалася консулу або ж ви здалися підозрілими чи не відповіли точно на одне із запитань.

Сьогодні мова піде про досить цікаву і водночас комічну історію щодо отримання калуським євреєм дозволу на проживання  в США. Детальну історію знаходимо на сторінках «Українських вістей» (м. Львів) за 28 січня 1937 р.

Подаємо оригінал повідомлення із газети:

“Хитрий жид з Калуша Саумуель Гертнер, жид із Калуша, перебував в Америці, потім лишив там свою дочку, а сам вернув до Калуша продавати цибулю і пити калуське пиво. Згодом йому обрид Калуш і він хотів вернути до Америки, але консулат Зєдинених Держав Північної Америки не давав йому візи. Хитрий калуський жидок знайшов собі й на те спосіб. Він прочитав у “Хвілі”, що Рузвелта другий раз вибрали президентом тому стукнув себе пальцем у чоло, затер руки й підскочив з радости: “тут буде гешефт! Куй залізо поки горяче!”

Гертнер написав до президента Рузвелта лист, в якім гратулює йому з приводу побіди при виборам, бажає щастя йому і родині та заявляє, що такого президента як Рузвелт не має жадна держава, бо Рузвелт і мудрий і добрий і дуже гарно усміхається. При кінці листа калуський жидок додав: “я дуже радо поїхавби до Америки але ваш консуль не хоче мене пустити”.

І на днях жидки в Калуші мали сензацію. Гертнер дістав від Рузвелта листовну відповідь і дозвіл поїхати до Америки.

Ось так дотепно єврей із Калуша достукався до президента США Ф. Рузвельта, отримавши не тільки листа-відповіді, але й повторну візу до Сполучених Штатів Америки.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору