Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуські курси жіночого господарства напередодні Другої світової війни

Калуські курси жіночого господарств напередодні Другої світової війни

Калуш – інтелігентне та працьовите місто, про що ви неодноразово дізнавалися із наших статей. Напередодні Другої світової війни, великої уваги у Калуші надавали навчанню жінок. Навчання стосувалося шиття, в’язання, куховаріння та догляду за дітьми.

У весняному номері газети «Схід: Львів, Станиславів, Тернопіль» за 5 березня 1939 р. знаходимо повідомлення про проведення у Калуші зусиллями Товариства Народної Школи двохмісячних курсів для жінок, що стосувалися господарських справ. Керівником даних курсів була така собі пані Анна Бадовська.

Можна говорити про те, що свого роду ці курси були досить популярними, адже відповідно до повідомлення, її учасницями стали 15 молодих жінок.

Нижче подаємо оригінал повідомлення із газети за 5 березня 1939 р.

«Завдяки зусиллям Товариства Народної Школи у Калуші було проведено двомісячні курси жіночого господарства, які включали крій, шиття, в’язання та куховарство. Учасниць було 15. Виставка, організована наприкінці курсу, продемонструвала відмінне володіння технікою шиття, в’язання та рукоділля, про що свідчать дитячі костюми, жіноча та чоловіча білизна, сукні та жіночі аксесуари. Кулінарія дала не менш позитивні результати, що підтвердили контрольні обіди та фуршет, приготований до «чаю» для гостей…

Учасники курсу жіночого господарства в Калуші. У другому ряду третя зліва: керівниця курсу – пані Анна Бадовська.

Учасники курсу відвідали соляну шахту, дізнавшись про важку працю шахтаря. Поставлена ​​наприкінці курсу комедія «Свати» засвідчила, що вечірні години проводилися у світлиці при розвагах та праці.

Міська влада не оминула увагою закінчення даних курсів. На кінцевій виставці (екзамені) виступив заступник міського голови п. Волянський, який наголосив на необхідності застосування набутих знань у сімейному житті, а також догляді та навчанні дітей:

«У своєму виступі заступник міського голови Волянський слушно наголосив, що набуті знання потрібно використовувати та застосовувати у сімейному житті, належно виконуючи обов’язки жінки як піклувальниці, господині та матері. Були також постійні роздуми про те, що колективні та вміло спрямовані зусилля молоді є важливою складовою нашої творчості. Курс професійно та вправно провела пані Анна Бадовська.

Діти – дуже великий і часто недооцінений скарб у житті нашої нації. Про них багато говорять, але відносно мало роблять для них. Особливо, коли йдеться про сільських дітей. Школа бере їх під опіку лише в сім років. А молодші та найменші діти, кинуті напризволяще, часто гинуть фізично та морально, не здобувши права жити у шкільному колективі. Безмірної заслуги слід віддати Окружній Асоціації Жіночих Громадських Працівниць під керівництвом пані Волянської, яка протягом трьох років, борючись з небажанням батьків та труднощами матеріального та морального характеру, керує двома постійними дитячими закладами. єдиними на всю округу, в Підмихайлі та Зеленому Ярі. (Мазурське село).

Група дітей, зібрана під професійним наглядом, в атмосфері домашнього тепла, половину дня проводить у чистоті, на свіжому повітрі, весело проводить час, живлячи свій розум вміло поданими знаннями, а тіло не менш «вправно» застосованим риб’ячим жиром. Вони набирають ваги і серйозності, а їхні мами — часу, якого у господині не буває забагато.

Дитячі школи, що працюють у такий спосіб (щоб їх було якомога більше), є саме такими і раціонально зрозумілими соціальними інститутами, які гарантують виховання фізично та морально здорових дітей, які в майбутньому стануть повноцінними членами суспільства».

Титул 120 номеру газети «Схід», у якій було знайдено повідомлення із Калуша. Ціна газети – 20 грош. Адміністрація та редакція газети знаходилася у Львові на вулиці Пілсудського, 21 (сучасна вул. Франка)

Навіть звичайна стара газета, яку випадково знайшли на горищі і здається варто викинути на смітник може принести зовсім цікаві подробиці із життя села чи міста. Перед тим як викидати щось старе, перегляньте цю річ на наявність історичних даних, адже вони можуть мати цінність для історії вашого села чи міста і можливо поповнить фонди місцевих архівів та музеїв.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору