Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Ще не поснідав, а вже випив… — чи можна пити каву натще вранці?

Ще не поснідав, а вже випив... — чи можна пити каву натще вранці?

Мабуть, багато хто з нас починає свій день з… кави) Свіжозварена, ароматна і з глибоким смаком — вона не тільки заворожує смаком, але й допомагає прокинутись. Ритуал, який програмує на хороший настрій. Проте, багато людей стверджують, що каву не можна вживати на порожній шлунок. Чи так це насправді — 

Розповідає Інформатор Калуш, посилаючись на Інформатор Україна.

І одразу ж кажемо — ні, кава не завдає шкоди шлунку, навіть у концентрованому вигляді.

“Шлунок має потужні захисні механізми, що захищають його від подразників, таких як кофеїн”, — ділиться гастроентеролог Массачусетської лікарні загального профілю Тріша Пасрича виданню The New York Times.

Це підтверджують дослідження присвячені користі та шкоді вживання кави проведені ще у 1970-х. присвячені користі та шкоді вживання кави, запевняє .

“У шлунка дуже багато способів захистити себе. Наприклад, він виділяє товстий шар слизу, який створює потужний щит між слизовою оболонкою шлунка і всім, що ви ковтаєте”, — підтверджує професорка фізіології та мембранної біології Кім Барретт.

За її словами, цей “шлунковий щит” захищає його від самого себе. Як відомо, у шлунку є своє природнє кислотне середовище, яке перетравлює їжу. І, щоб   пробити цей захист, змінити природні захисні механізми шлунка та пошкодити слизову оболонку, потрібні суттєво агресивні подразники (алкоголь, сигаретний дим, сильні медикаменти тощо).

Щоб підтвердити чи спростувати це, в Японії у 2013 році провели дослідження за участю понад 8000 осіб. В ході нього науковці не виявили суттєвого зв’язку між споживанням кави та утворенням виразки у шлунку чи кишечнику — навіть серед тих, хто випивав три або більше чашок на день.

Проте, кава справді має вплив на людський організм. А саме на роботу кишечника. Напій може прискорити роботу товстої кишки та викликати дефекацію, а також збільшити вироблення кислоти у шлунку. Тобто кава на пустий шлунок може викликати нетривалу печію, але не більше.

Якщо ви постійно помічаєте пекучий біль у грудях або кислий присмак у роті після вживання кави, саме вам варто обмежити споживання цього напою. Або принаймні додавати в каву більше молока або вершків, які нейтралізують зайву шлункову кислоту, або просто не вживати кави натще або подумати про антацидні препарати, що знижують кислотність. Якщо ж ти не помічаєш жодних симптомів, можливо, належиш до тих щасливчиків, які спокійно можуть пити каву”, — додає Доктор Пасрича.

Водночас керівник внутрішньої медицини в Медичному центрі Університету Бейлора в Далласі, доктор Краєр запевняє, що існує набагато більше доказів користі кави, ніж шкоди.

“Наприклад, вживання кави має багато переваг для здоров’я, зокрема сприяє довголіттю, зменшує ризик серцево-судинних захворювань, захищає від багатьох видів раку: печінки, простати, грудей та колоректального раку”, — каже він.

Тож, не бійтеся і насолоджуйтеся улюбленим напоєм 😉

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору