Інформатор Калуш

ГРОШІ

У скільки калушанам обійдеться кутя цьогоріч? | Рецепт

Цьогоріч українці збиратимуться родиною у Святвечір не 6 січня, а 24 грудня — у зв’язку із переходом на новоюліанський календар. Традиційно, на кожному українську столі у цей вечір стоїть кутя. Її куштують усі члени сім’ї по черзі.

Пише Інформатор.

Загалом, для того, щоб приготувати кутю знадобиться:

  • пшениця (або різдвяний набір) — 150 г
  • мак — 150 г
  • родзинки — 100 г
  • курага — 100 г
  • мед — 150 г

Якщо ви хочете приготувати звичайну пшеницю, а не різдвяний набір, то вона має бути спеціально очищена, світла та із великими зернами. Її потрібно добре вимити перед приготуванням та залити водою на кілька годин. А ще краще — на усю ніч. Після цього — потрібно промити пшеницю.

Перекладіть пшеницю у каструлю та залийте водою. Готуйте на маленькому вогні приблизно годину періодично помішуючи. Головне, щоб зерна залишались м’якими, а води було вдосталь. Її можна підливати.

Далі — готуємо мак. Його можна перетирати в ступці або за допомогою блендера чи кавомолки. Перекладіть мак в каструлю та залийте водою так, що вона його покривала. Варіть на маленькому вогні, поки вода не википить. Мак має повністю охолонути.

Сухофрукти залийте окропом на кілька хвилин. Потім промийте холодною водою.

У готову кашу додайте мак, сухофрукти та мед. Ретельно все перемішайте.

Скільки коштує кутя цьогоріч?

  • Різдвяний набір — від 43,50 грн за 220 г до 74, 78 грн за 430 г. Або кутя — від 12, 87 грн за 750 г до 29, 52 грн за 400 г
  • Мак — від 25, 90 грн до 29, 92 грн за 100 г
  • Родзинки — на вагу від 17 грн з 100 г до 31, 40 грн за 130 г
  • Курага — від 22, 50 грн за 100 г до 40 грн за 100 г
  • Мід натуральний — від 118, 20 грн до 143, 65 грн за 270 г

Середня вартість страви у Калуші становить 255 гривень.

Найменша ціна на продукти для куті — близько 196, 50 грн. Найбільша — 319, 75 грн.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору