Інформатор Калуш

РЕКЛАМА

Із пасіки — у “Вулик”. У Калуші можна придбати п’ять сортів справжнього меду та ексклюзивні подарункові набори

найсмачніший мед у вулику

Спеціалізований магазин працює вже майже рік. Для пасічників тут є увесь необхідний інвентар, для поціновувачів меду — натуральні і найсмачніші сорти, а для справжніх ласунів — медове желе з обліпихи, «зелені» горішки-цукерки, мед з ялинковими шишками, пилок…

Розповідає Інформатор.

Магазин “Вулик” у Калуші запрацював навесні 2023 року. Його власниця — калушанка Оксана Мартинюк має самотужки доглядає за 25-ма вуликами. Бджільництвом, каже, зацікавилася давно, але власну власну справу розпочала не одразу.

“Спочатку у мене було три вулики біля хати. Коли пасіка “розрослась”, почала вивозила бджолині будиночки у ліс на Височанці. Там маю дачу, а поруч — ліс. Дуже красиві місця з соснами і липами довкола. Медовий “урожай” став багатшим, ним уже можна було ділитися. І це мотивувало розвиватися далі”, — розповідає жінка.

“Вулик” розпочинався як магазинчик, у якому пасічники могли придбати увесь необхідний для їхньої праці інвентар: від кліточок європейського виробника для перевезення маток — до захисних костюмів. Усе це є в продажу і зараз. Власниця каже, що дуже скрупульозно обирає постачальників, орієнтуючись, насамперед, на якість. Виняток, додає, хіба що на захисні костюми, бо мало хто буде готовий заплатити не одну тисячу гривень за лляний костюм (навіть, якщо він дійсно якісний і не створює ефекту сауни), тоді, коли у масовому продажі є синтетичні за якусь сотню гривень, а дехто з пасічників не гребує навіть працювати з бджолами і в домашньому повсякденному одязі.

“Пасіку треба любити і належно шанувати. Я — за такий підхід. Хочеться бачити більше естетики у цій справі. Бо це не лише про зовнішню красу, а і санітарний момент, що є також дуже важливим”, — акцентує пані Оксана.

З естетичним смаком оформлений увесь магазин: на стінах — картини і сушена лаванда, на прилавках — педантично розставлені баночки з медом та продуктами первинного бджільництва, свічки та цікавий декор. Самі баночки також найрізноманітніших форм і оформлень.

“Мед у мене є різний. Окрім свого власного, продаю також мед від пасічника з Тернопільщини. Більше не беру наразі ні в кого, бо не хочу забивати полиці продуктом, у якості якого можу мати сумніви. Окремо скажу про акацієвий мед — він особливий за своїм складом, адже дозволений до вживання навіть людям із цукровим діабетом та іншими порушеннями здоров’я. Це поживний та дуже смачний мед, який містить велику кількість ферментів та каротину. Маю сертифікати якості, до речі”, — продовжує пані Оксана.

“Мед різних кольорів відрізняється складом і смаком. Ранні меди зазвичай більш духмяні, а на колір світліші. Медоносні бджоли збирають його уже з березня Більш пізній мед вже буде темніший на колір. Липовий, наприклад, збирається у період цвітіння цього дерева та є багатим на амінокислоти. Його смак — виразний і насичений. Гречаний — темний терпкий, а лісовий може навіть бути злегка гіркуватим, але він містить найменше цукрів і водночас підвищену кількість перги, прополісу та маточного молочка”, — ділиться знаннями калушанка.

Обрати найкорисніший і найсмачніший — завдання непросте. Здебільшого, це справа смаку, тому скуштувати варто усі. Тим паче, що ціни у “Вулику” — середньоринкові: 120 грн за півлітрову баночку. Дорожчий лише — акацієвий мед.

Покупцям варто звернути увагу також на мед із горішками, сухофруктами, шишками та обліпихою… Тут навіть є спеціально законсервовані і перетворені у “цукерки” молоді горіхи зі шкаралупою. Ціни — від 90 до 250-300 грн залежно від розмірів і складу. Скомпонувавши кілька видів, можна за приблизно 500 грн отримати оригінальний подарунок до будь-якого свята. А доповнити такий медовий пакунок можна ще й натуральним високоякісним ягідно-квітковим чаєм, який пані Оксана також заготовляє. У його складі — сушені чорниці, обліпиха, шипшина, яблуко, м’ята, чебрець та ромашка. Розфасовані по 70 грамів, а ціна упаковки —  50 грн.

“Я отримую від цього задоволення. Фізично це доволі важко, тому наврядчи я зможу ще більше розширити свою діяльність. Але морально воно мені дає натхнення і радість. Особливо — коли покупці повертаються до мого “Вулика” знову”, — резюмує Оксана Мартинюк.

Магазин «Вулик» знаходиться за адресою у Калуші: вулиця Степана Бандери, 14.
Працює щоденно з 09:00 до 14:00, крім суботи та неділі.
Телефон: 097 623 19 12.

Тетяна Кіндюх

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору