Інформатор Калуш

АВТО

Перереєстрація в смартфоні — у “Дії” відсьогодні працює нова послуга для автомобілістів

Перереєстрація в смартфоні — у "Дії" від сьогодні працює нова послуга для автомобілістів

“Дія” розширює горизонти й запускає нові послуги, які допоможуть українцям уникнути зайвої бюрократичної тяганини. Від сьогодні, наприклад, в застосунку можна буде продати й купити транспортний засіб.

Деталі розповідає Інформатор Калуш, посилаючись на Інформатор Україна.

Про запуск нової функції під час Diia Summit, у вівторок 19 грудня, повідомив Володимир Зеленський. Також міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час виступу розповів докладніше про користування сервісом.

Сучасна команда МВС — це турбота про зручну трансформацію держави. Швидкість та відсутність будь-яких бюрократичних процесів — наш пріоритет”, — також додав Ігор Клименко.

Послуга буде доступна для легкових авто, мотоциклів чи мопедів уже від сьогодні — 20 грудня 2023 року.

Як це працює?

У застосунку продавцю потрібно сформувати заяву в “Дії” та поділитися QR-кодом або посиланням на договір. Покупцеві натомість потрібно його підписати й обрати чи залишити старий номерний знак або змінити на новий зі спеціальною серією.

Хто зможе перереєструвати авто онлайн?

Будь-яка фізособа. Проте, якщо продавець чи покупець юрособа (компанія), то продавати ТЗ можна буде тільки “класичним” методом.

Також не можна буде перереєстровувати авто, за продаж якого треба сплачувати податок. Йдеться про усі транспортні засоби, окрім легковиків, мотоциклів та мопедів, якщо це перший продаж протягом звітного податкового року. За другий та всі наступні автомобілі, продані протягом року, уже необхідно сплачувати збір.

Отож, в “Дії” можна буде перереєструвати онлайн тільки три категорії транспортних засобів: легкові автомобілі, мотоцикли, мопеди.

Проте, у послузі можуть відмовити, якщо:

  • результати перевірки за реєстрами та базами даних встановлять факт перебування транспортного засобу або фізичної особи в розшуку, наявності відповідних обмежень чи обтяжень;
  • в Єдиному державному демографічному реєстрі відсутня інформація щодо зареєстрованого місця проживання;
  • під час перевірки відповідних відомостей, внесених в електронній формі, виявлено недостовірну інформацію або розбіжності. У такому разі кошти, сплачені за надання послуги, не повертаються.

Чи потрібно при цьому проходите експертний огляд?

Так. Оскільки для перереєстрації автомобіля онлайн, в Єдиний державний реєстр транспортних засобів повинен бути завантажений електронний висновок експертного дослідження. Його можна отримати, надавши автомобіль для фізичного огляду працівникам Експертної служби МВС або інших державних спеціалізованих установ.

Це потрібно, щоб визначити справжність транспортного засобу. Тобто, чи не були підроблені ідентифікаційні номери транспортного засобу, документи на нього ітп. Надалі таких оглядів по ТЗ у Сервісному центрі не передбачається.

Важливо — такий висновок має строк дії 10 діб. Якщо протягом цього часу ТЗ не буде перереєстроване, то експертизу доведеться пройти заново.

Який алгоритм перереєстрації?

  • Потрібно авторизуватися в електронному кабінеті водія або на Порталі Дія.
  • Власник (продавець) повинен подати заяву в електронній формі. Її поля заповняться автоматично, необхідні дані система підвантажить із відповідних баз даних.
  • Продавець та покупець повинні накласти на документи електронні підписи. Договір купівлі-продажу вважатиметься укладним онлайн.
  • Працівники сервісного центру МВС перевірять відомості про власника та транспортний засіб за відповідними реєстрами та базами даних.
  • Після цього електронний варіант свідоцтва про реєстрацію з’явиться в мобільному додатку «Дія».
  • Новому власнику фізично прибути у Сервісний центр МВС, де здати старі номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію, а взамін отримати нові документи. Зробити це можна буде позачергово, не очікуючи в загальній черзі та не отримуючи “талончика”.

Але є нюанс: хоч електронний кабінет та «Дія» працюють 24/365, документи повинні пройти фізичну перевірку, яка виконується людиною, працівником СЦ МВС, себто можливості перереєструвати авто в будь-який момент все ж таки не буде. Якщо ці перевірки здійснюватимуться лише у робочі години СЦ – тоді, відповідно, доведеться чекати поки не з’явиться вільний працівник, який візьметься опрацьовувати заяву. Якщо ж буде налагоджена робота чергових працівників – тоді доступність послуги у часі розшириться, й підвищиться оперативність її виконання.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору