Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Рожнятові поліцейські “успадкували” замок | ВІДЕОРЕПОРТАЖ

У Рожнятові поліцейські успадкували замок

У Рожнятові збереглася частина унікального замку 15-го століття. Але чи всі місцеві знають про нього?

Інформатор не лише розпитав про замок місцевих людей та знайшов цікаві історичні факти, а й побував у ньому. Як це було, дивіться у нашому вечірньому відеорепортажі.

В історичних джерелах про замок у селищі Рожнятові (яке на той час, до речі, уже мало статус приватного міста), згадується ще у 1648-1649 роках. У власність графа Скарбека ця споруда перейшла на початку 18-го століття і до 1939 року фундація належала саме його роду. За Польщі й Австрії тут розміщувався повітовий суд. А вже у 1944 році радянська влада вирішила знести башту замку, яка височіла над будівлею, щоб та, розвалюючись, когось не травмувала. На той момент в цій історичній пам’ятці розмітили поліцію і в’язницю.

Сьогодні тут — відділок поліції. І місцеві про це, таки знають. На запитання, де шукати замок, більшість людей відповіли без вагань. Хоча були й такі, які не знали.

Всередині будівлі про замок нагадують хіба що характерної форми сходи, розташовані у шестигранній кутовій вежі. У приміщенні вже зроблено ремонт. Поліцейські нашому візиту не здивувалися. Кажуть, що туристи часом заходять та розпитують.

У Рожнятові поліцейські "успадкували"замок

Зовні ознак замку — більше. Від старого декору на стінах вежі ще залишилися архітектурні елементи, а на території довкола ще добре видніються сліди укріплень.

Є відомості, що замок мав кілька підземних ходів. Один вів до лісу, інший — у протилежному напрямку до костелу. Ще один хід міг іти аж до монастиря, що вже на території сусіднього села Сваричева.

Додамо, що на Прикарпатті такого роду фортифікаційних споруд майже не збереглося. Та і ті, що вціліли, нині, здебільшого, продовжують руйнуватися.

Тетяна Кіндюх
Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору