Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Традиційний декор: чим у давнину українці прикрашали оселю до Різдва?

Традиційний декор: як в данину українці прикрашали оселю до Різдва?

Побут наших пращурів мусить відрізнятися від сучасного. Час невпинно біжить вперед і змінюється чимало традицій, та ми створюємо нові і з часом вони стають родинними. Втім, важливо пам’ятати про стародавні: іноді цікавитись, іноді згадувати, а подекуди — надихатися. Як наші предки готувалися до Різдва, та що використовували для декорування своєї оселі?

Пише Інформатор.

Дідух

Плетений солом’яний дідух не тільки мав гарний вигляд та запах — з давніх-давен він був основним різдвяним символом у кожній хаті. Дідух символізував добробут, гарний урожай та багатство. Солом’яний символ формували із першого або останнього сніпу пшениці чи жита. Також його плели із вівса. Після того, як сніп уже був сформований — його ставили до комори чи якогось темного й потаємного місця.

До прикрашання приступали напередодні Святої вечері: різдвяний символ оздоблювали сухоцвітами, гілочками калини та стрічками. Заносили дідух до хати після миті, коли на небі з’явилася перша зірка. А при цьому казали: “Дідух — до хати, біда — з хати”. Ставили його поблизу ікон. Стояв там дідух до самого Водохреща.

Звісно ж, дерево, як стародавній оберіг, сьогодні повертається до осель українців.

Традиційний декор: як в данину українці прикрашали оселю до Різдва?

Павук

В будинку у наших предків стояв не тільки дідух. Оселя була “вбрана” в різноманітні “іграшки” й прикраси з пшениці/жита чи соломи. До слова про солому — з неї створювали “павуків”: і великих, і маленьких. Така назва, до речі, невипадкова: соломинки символізують павутину, яка, своєю чергою, формує павука. Таких павучків також називали “солом’яниками”.

Конструкції створювали у формі ромбів. Для створення однієї потрібно було підготувати 12 рівних (ознакових за довжиною) соломинок. Щоб матеріал не тріскав — їх замочували у воді. Спершу складали в трикутник, а потім — формували ромб. Великого павука створювали із великої кількості маленьких. Прикріплювали до стелі, чи на вулиці — на “куті” хатини.

Традиційний декор: як в данину українці прикрашали оселю до Різдва?

 

Янголи

А ось різдвяні янголи-херувими, як і дідухи, виконували роль оберегів. Робили їх чимало, щоб розставити по всьому будинку.  Прикрашали янголами ялинку, ставили їх біля дідуха та ікон. Часто янголів доповнювали солом’яні коники, зірки, сніжинки, прикраси у вигляді сонця.

Солом’яні обереги можна було знайти в будинку українців не лише на Різдво. Солома була символом творчої сили, сили природи, злагоди та миру в сім’ї.

Традиційний декор: як в данину українці прикрашали оселю до Різдва?

Чим прикрашали ялинку?

Звісно, використовували як прикраси для ялинки і янголів, і павуків. Але окрім цього хвойну красуню прикрашали смаколиками: яблуками, апельсинами, горіхами, пряниками, печивом та шоколадками. Та окрім цього гілочки ялинки зав’язували кольоровими стрічками.

Святкове дерево оздоблювали і свічками. До речі, уже після цього ми почали використовувати гірлянди.

Також з часом на ялинках почали з’являтися вироби зі скла, що передували сучасним іграшкам.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору