Інформатор Калуш

ВЛАДА

Якби першого Президента обирали зараз… Результати дослідження

Де ми звернули не туди?

25 грудня 1991 року офіційно припинив своє існування Радянський Союз. Передували цьому зокрема перші вибори Президента в Україні. Тоді  серед 6 кандидатів майже 62% набрав Леонід Кравчук, а 23% — В’ячеслав Чорновіл. А якби такий самий вибір був зараз?

Розповідає Інформатор з посиланням на результати всеукраїнського опитування громадської думки, яку провів Київський міжнародний інститут соціології.

Як багато хто вважає, результати цих президентських виборів значною мірою вплинули на подальший розвиток уже незалежної України. Тому недивно, що один із напрямків міркувань про альтернативну історію (наприклад, “де ми звернули не туди?”) – це розмірковувати, а як би склалась доля України у разі інших результатів виборів.

У грудні 2023 року аналітики поцікавилися у респондентів, а за кого з двох основних кандидатів вони би зараз віддали голос, якби опинилися в 1991 року. І ось що з’ясувалося: зараз би 74% проголосували за В. Чорновола, а за Л. Кравчука віддали би свій голос 13%.

У перерахунку до тих, хто голосував би і визначився з вибором, 86% голосів було би подано за В. Чорновола, 14% – за Л. Кравчука. Зокрема, серед респондентів, які дійсно в 1991 році мало право голосу (зараз це люди у віці 50 років і старше) 81% проголосували б за В. Чорновола і 10% – за Л. Кравчука.

Вибір між Л. Кравчуком і В. Чорноволом у регіональному вимірі

У всіх регіонах більшість населення проголосували б за В. Чорновола. Відносно найбільше – на Заході (86% серед усіх респондентів) і в Центрі (80%). Водночас на Півдні 58% серед усіх респондентів підтримали б В. Чорновола (Л. Кравчука – 17%), на Сході – 63% (Л. Кравчука – 28%).

Довідково. Опитування відбувалося упродовж 29 листопада-9 грудня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням). Було опитано 1031 респондента, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Тетяна Кіндюх 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору