Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Ситуація на фронті, ротація та демобілізація — про що говорив Валерій Залужний на брифінгу?

Ситуація на фронті, ротація та демобілізація — про що говорив Валерій Залужний на брифінгу?

Вчора, 26 грудня, Головнокомандувач ЗСУ, Валерій Залужний провів брифінг з журналістами, на якому відповідав на складні й водночас наболілі питання, що стосуються нещодавно зареєстрованого законопроєкту про мобілізацію та актуальну ситуацію на фронті.

Інформатор вибрав важливі відповіді.

Про демобілізацію

“Моя позиція дуже проста. І ще раз, я не втомлюся нагадувати про те що іде війна. Війна, яка розвивається по своїх законам і все що відбувається на війні залежить саме головне від дій нашого противника” — зазначив Валерій Залужний.

Головнокомандувач наголосив, що він безпосередньо зацікавлений в тому, щоб люди, які йдуть до війська, і особливо ті, які вже служать, чітко розуміли скільки їм необхідно буде воювати.

Також він пояснив, чому в новому законопроєкті фігурує цифра “36 місяців“:

“Разом з Міністерством Оборони ми погодилися на цифру 36 місяців, сподіваючись на два моменти:
Перше — про те, що не буде загострення на фронті.
І друге, найголовніше — що цих людей через 36 місяців буде ким замінити.

…І я сподіваюсь на те, щоб все ж таки, через 36 місяців ми впораємось із завданням, щоб замінити тих людей, які дійсно в надскладних умовах виконують свою роботу.
І звісно я погоджуюся з тим, що після того, як вони будуть демобілізовані, так, їм потрібен буде деякий час, для того, щоб відпочити. І саме ми погодилися з напрацюванням Міноборони про те, що це має бути саме ота цифра.
Але хотів би зауважити про те, що це та норма, яка не зовсім реальна в тих умовах, в яких ми знаходимося. Але нам залишається сподіватися на те, що все ж таки інтенсивність бойових дій не збільшиться. І ми зможемо здійснити заміну цих людей, яких плануємо замінити через 36 місяців”, — додав генерал.

Як демобілізація може вплинути на ситуацію на фронті?

На думку Головнокомандувача, зважаючи на те, що термін 36 місяців з початку повномасштабного вторгення припадає на 2025 рік, в Міноборони й ЗСУ буде достатньо часу, щоб підготувати “людський ресурс, який необхідно буде для заміни”.

“Ми це розуміємо, але й уряд повинен розуміти те, що ми ведемо мову про демобілізацію після 36 місяців. Ймовірніше за все, почати цей процес необхідно буде в призові людей і підготовці вже в наступному році”, — зазначив він.

Відповідаючи на питання “Чи можливо сьогодні забезпечити ротацію після пів року бойових дій?” Валерій Федорович висловився однозначно:

“Одне з наших завдань було прослідкувати, щоби ми (спільно з Міноборони – ред) деякими законодавчими нормами не порушили процес військового управління, яке є на місцях. І тому ця норма, яка стосується, про шість місяців, звісно вона дуже цікава і звісно хотілося б щоб вона була. Але знову ж таки — наші люди зараз знаходяться не на якомусь змаганні чи турнірі. І це не шоу за яким спостерігає увесь світ. Перше від чого залежить ситуація на фронті — це від дій противника. Тож ми не можемо прогнозувати про те чи це буде шість місяців, п’ять місяців, три місяці. Ситуація буває абсолютно різна. І знову ж таки, якщо люди які пропонують шість місяців проводити ротацію, то вони мають розуміти, що тоді бойовий комплект військ необхідно збільшувати хоча б у два рази”.

Також Залужний зауважив, що завжди вимагає від командирів на місцях, щоб вони робили усе можливе й неможливе для того щоб здійснювати ротацію в підрозділі в межах військової частини.

“Але законодавчо прописувати, що ми будемо рухатися отаким от чином, ну… повірте моєму 30-річному досвіду служби в ЗСУ і майже 10 років війни. Це поки що, скажімо так, обман, який, мабуть, не реальний в сьогоднішніх реаліях”, — підсумував він.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору