Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Увімкни цей трек: нове від Ariadna та Кімнати Гретхен | Добірка №4

Увімкни цей трек: нове від Ariadna та Кімната Гретхен | Добірка №4

Позаду грудень, тож традиційно підбиваємо підсумки місяця, опираючись на мистецькі сингли українських виконавців. Цього разу розбиратимемо нові альбоми Ariadna та Кімнати Гретхен.

Пише Інформатор.

Ariadna — Зв’язок

Лінією, півколом, кругом… Цикл нового альбому української виконавиці набирає оберту у своєму першому (у списку) творінні. Втім, не кусає себе за хвіст, наче змія: це тільки один “Круг”, який повторює електронний ритм і затягує проникливим співом, але далі ще три неймовірні пісні. Отож, “Круг” наче на реверсі підіймає звук та знищує його вибуховим бітом опісля. Змушує прокинутись й зробити це повільно, а потім — наче згадати, усвідомити, прийняти. Наче сама фортуна: дає й забирає. Коли це повторюється далеко не вперше, то й “падати не страшно”. У взаєминах між людьми не завжди все гладко, але якщо ти “втрачаєш” саме себе? Як бути?

увімкни цей трек

Цілковита меланхолія знову проявляє свою циклічність (тут, здається, і пауз до якогось часу не вловити). Щось між снами та реальністю, між солодким і мрійливим та жорстоко-кривавим. “Не чіпляй мене, циклічність”, і лірична геройка наче віддаляється від світу цього зменшенням сили звуку. “Меланхоліки” — кожен, хто часом втрапляє до мильної бульбашки через брак позитивного й світло-сонячного. Забуває, чим жив раніше. Романтизує.

Сон продовжується: цього разу він віщий. Надія тут не тільки у тексті — ще й солодкому звучанні. “Прийде весна”, врешті. Залишилось дочекатися, візуалізувати, вірити. “Віщий сон” про те, що настане, наче, зовсім скоро. Але окрім фантазій не залишається нічого. Бо реальність руйнівна. Але завжди потрібно спробувати відштовхнутись “від дна”.

Переходимо до тренду Tik-Tok: “Agnec” заполонив рекомендації ще задовго до виходу треку. Легка енергія, яка розкривається на початку пісні, нагадує єднання із природою, щось світле й непорочне, тихе й плавне. “Хто ти?”, й трек перевертається “з ніг на голову”, перетворюючись на горор, біг, подолання перешкод. Два періоди тісно сплітаються ближче до середини треку й тільки більше доповнюють один одного. Це вихід зі стану “сну”. Реальність вже ось-ось… І коло розірвалося.

Кімната Гретхен — Псалми підземних паркінгів

Першим напівкроком вдається переступити тільки “кілька краплин часу”: у пісні “Сам Удома” тягнеться він незвично довго… Але є кому й чому дякувати, коли за останній рік вдалося долетіти до мети. Кімната Гретхен, як і майже десяток років тому дивує, зачаровує й змушує у щось вірити. Подекуди сподіватися. На наступний рік надія є.

“От би нам у наступному році більше сміливості,
віри в диво”.

А тепер стоп. “Стоп-Земля“. Перейти до нового треку потрібно із заплющеними очима. Переконайтесь, що зможете прослухати кожен удар ритму, і вам вдасться. “Марс у Терезах, Місяць в Стрільці” — тут від езотерики до романтики й від романтики до відчаю. І в новий рік усе “з нуля”: так співають хлопці і не одна людина ще себе у цих словах впізнає.

Новорічне диво переслідує нас, здається, у кожнісінькому треку. У кожному подиху, подиву й відчутті. На скільки настрою вистачить — Кімната Гретхен не каже. Але, що “Дива Стане На Всіх” — запевняють. Це щось зовсім не схоже на жодну раніше написану пісню. Щось нове: б’є електрикою.

А це ми вже знаємо — “Антидепресанти” під різдвяне деревце несе добрий Санта. Анти. Як бути, коли земля ногами “догори”, а новорічний настрій лізе звідусіль: пропонує тобі прикрасити кімнату гірляндою, з’їсти кілька мандарин й влягнутися у ліжко — дивитись фільми й пити какао. Навіть це часом не рятує. Але Кімната Гретхен у відчай не впадає: вже скоро-скоро… прийде добрий Санта.

Цікаві сингли грудня:

BaWN та Sudno — Місто розбитих надій

— Дрібку пост-панку, будь ласка.

— Маємо більше.

Гоня — Лишитись тут

“Легше не стане, гірше не буде”.

Але бажання називати життя “життям” існує, навіть коли волі йому немає.

Апатія та CRUSHGLAD — Шкода, що я

А дрібку електроніки?

Приємного прослуховування!

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору