Інформатор Калуш

ВЛАДА

Переказ з картки на картку — “дешевий хайп” чи додаткові витрати?

Переказ з картки на картку — "дешевий хайп" чи додаткові витрати?

Наприкінці року, що минув, українське суспільство сколихнула резонансна новина про те, що незабаром всі фізособи будуть змушені платити податок за перекази між картками у розмірі 18%. Це станеться внаслідок посилення податкової політики після затвердження Кабміном Національної стратегії доходів на 2024-2030 роки. 

Інформатор Калуш розповідає як буде насправді, посилаючись на Інформатор Україна.

Найгучніше відреагував на реформу директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін на своїй фейсбук-сторінці 28 грудня. За його словами, це грозить Україні тим, що тепер вся економіка перейде в “тінь”, оскільки будь-який платіж на картку фізособи буде розцінюватися як дохід, отриманий фізичною особою. Тож люди знову перейдуть на кеш.

Вчора, 1 січня, Міністерство фінансів відреагувало на коментар Амеліна. У відомстві зауважили, що висновки щодо оподаткування переказів на картки — некоректні й дали детальні роз’яснення.Вони зауважили, що Національна стратегія доходів України не містить норм щодо оподаткування надходжень на картку фізичної особи. А тому усі чутки щодо такого податку є безпідставними.

“Національна стратегія доходів України – це комплексний та структурований документ, який потрібно читати уважно. Будь-який захід, що планується до впровадження підкріплено описом проблематики, як обґрунтування необхідності кожної реформи. Наголошуємо, що у тексті Нацстратегії відсутні заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізичної особи”.

У Мінфіні також припустили, що некоректні висновки зроблені на основі інформації з розділу 4.3.1 “Реформа спрощеної системи оподаткування”. Тут дослівно є такий текст:

“Всі доходи фізичних осіб отримані поза межами підприємницької діяльності, крім тих, що прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України”.

У міністерстві наголосили наступне — у тексті відсутні слова про “будь-які надходження на картку фізособи”.  А фраза про вимоги щодо “оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності” відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують у чинному податковому законодавстві (в розділі IV чинної редакції Податкового кодексу України).

“Важливо зауважити: будь-яка реформа податкової політики вимагає напрацювання детальних змін до податкового законодавства. Жодна фундаментальна реформа просто неможлива без обговорень з громадськістю, бізнесом, відповідними органами влади. Щобільше, як зазначено в Нацстратегії подібні зміни можуть бути запроваджені не раніше року наступного за тим, в якому будуть вважатися виконаними заходами щодо забезпечення конфіденційності та захисту даних в системах ДПС”, – підсумували у Мінфіні.

Своєю чергою, Анатолій Амелін, проаналізувавши дане роз’яснення, заявив:

Також він звернув увагу на те, що “є один нюанс”:

«Усі доходи, які українці отримують на банківські картки, поки що захищені від уваги фіскалів — Банківською таємницею. Яка, згідно з планом Національної Стратегії Доходів, буде знята, починаючи з 2025 року (!) Нагадайте, будь ласка, в Україні діє сьогодні Презумпція невинності перед податковими органами? Відповім, ні! Профільний законопроєкт зареєстровано, але так і не проголосовано”.

Раніше Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев взагалі назвав висновки Амеліна про оподаткування переказів фізосіб “дешевим хайпом”.

“Черговий самопроголошений божевільний експерт у звичній спробі пошуку дешевого хайпу написав у себе в фб, що кожне перерахування на рахунок кожної особи відповідно до затвердженої урядом Нацстратегії доходів буде обкладатися податком 18%”, – сказав Гетманцев.

За словами Гетманцева, після цього повідомлення він спеціально ще раз перечитав стратегію. Таких планів він там не знайшов.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору