Інформатор Калуш

ТРЕШ

А чи був благоустрій на 25 млн гривень? На території музею Бандери на Калущині — перевірки

Благоустрій на мільйони гривень поставили під сумнів. На території музею Бандери на Калущині — експертизи та огляди

Флагшток за 4,2 млн гривень, реконструкція системи водовідведення за 1,8 млн гривень і благоустрій території на суму, що перевищує 20 мільйонів гривень. Все це одночасно робили на території Історико-меморіального музею ім. Степана Бандери у селі Старий Угринів Калуського району. І це — підозріло. Настільки — що відкрито кримінальне провадження. А суд уже надав дозвіл на проведення огляду.

Детальніше розповідає Інформатор.

Йдеться про роботи, які на території Історико-меморіального комплексу були запроектовані і виконані ще в 2021 році. Тоді музей був включений у перелік об’єктів, які мали відреконструювати до 30-ї річниці Незалежності. Кошторисна вартість об’єкта — перевищувала 25 мільйонів гривень.

2021-ий рік: помпезне відкриття

Напередодні Дня Незалежності у тому ж 2021 році на території Історико-меморіального музею ім. Степана Бандери відбулася урочиста церемонія підняття Державного Прапора України.

“Сьогодні маю за честь урочисто піднімати у небесну вись найбільший в області Державний Прапор України, який замайорить на висоті 50 метрів. Цей стяг – наша гордість, втілення національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення”,підкреслила керівниця області.

 Тоді ж в ОДА наголошували на ролі Президента, завдяки якому все це дійство стало можливим:

“Вшанування одного із головних символів суверенітету країни – Державного Прапора України відбулося одночасно в усіх містах нашої держави. Задля цього за ініціативи Президента України Володимира Зеленського у всіх областях було споруджено флагштоки, щоб національні знамена замайоріли високо над усіма регіонами. Зазначимо, що висота флагштоку на Івано-Франківщині сягає 50 метрів, розмір знамена – 8х12 м”.

2023-ій рік: кримінальне провадження

Через два роки витратами коштів і самими роботами зацікавились правоохоронні органи.

“Слідчим відділом Івано-Франківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування по матеріалах кримінального провадження від 25.08.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України”, — йдеться у матеріалах справи, про яку пише Інформатор.

Стаття 191 Кримінального кодексу України — Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Частина третя цієї статті застосовується за умови вчинення відповідних злочинних дій повторно або за попередньою змовою групою осіб. Покарання — обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудовим розслідуванням встановлено, що під час вивчення інформації про публічну закупівлю “виявлено факти можливого заволодіння бюджетними коштами службовими особи УКБ в Івано-Франківській області, шляхом зловживання своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою із суб’єктами господарювання”.

Встановлено, що:

  • 23.04.2021 було укладено договір із ФОП на закупівлю послуг з виготовлення проектно-кошторисної документації по об’єкт на суму 950 тис. грн.
  • 17.05.2021 було укладено договір на нове будівництво монументального знаку (флагшток) на 4,2 млн грн.
  • 25.06.2021 було укладено договір із ПП “Новбуд” на реконструкцію дренажної системи водовідведення на 1,8 млн грн.
  • 05.07.2021 було укладено договір із ПП “Нако Інвест” на виконання робіт з благоустрою території на суму 20,4 млн грн.

“… на вказаному об’єкті одночасно проводились будівельні роботи різними суб’єктами господарювання по декількох договорах підряду, укладених у 2021 році. Водночас, згідно із законодавством України перед початком будівництва необхідно розробити відповідну будівельну документацію – проектну документацію на об’єкт, яка служить підставою для отримання дозволу на будівництво, тобто законним правом на зведення будівель або споруд”, — йдеться в судовій ухвалі.

У листопаді цього року слідчим винесено низку постанов про призначення будівельно-технічних експертиз на території музейного комплексу. Зараз виникла необхідність у проведенні огляду території та приміщень Історико-меморіального музею ім. Степана Бандери “з метою фіксації об’єму виконаних будівельних робіт”.

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду днями ухвалив клопотання задовольнити. Строк дії ухвали — один місяць з дня постановлення. А оскарженню вона не підлягає.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору