Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Пенсійна діджиталізація: де і як можна дізнатися свій трудовий стаж?

Пенсійна діджиталізація: де можна дізнатися свій трудовий стаж?

Днями Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області поділилися інструкцією, завдяки якій можна легко переглянути свою трудову книжку можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Ділиться Інформатор Калуш, посилаючись на Інформатор Україна.

Що для цього потрібно зробити?

Найперше увійти до особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), банківської картки (BankID) або через Дія.Підпис або через застосунок ПФУ на смартфоні. Далі у лівому боковому меню потрібно обрати пункт Електронна трудова книжка — Дані ЕТК — Відцифрована ЕТК і перевірити результат оцифрування відомостей про трудові відносини відповідно до наданих сканованих копій документів.

“У вкладці «Відцифрована ЕТК» переглянути результат оцифрування та звірити свій страховий стаж із записами в електронній трудовій книжці можна у випадку, якщо особою або її страхувальником подано на вебпортал е-послуг ПФУ скановані копії документів про трудову діяльність за період до 01.01.2004”, — діляться у Пенсійному фонді.

До теми: Підтримка під час війни: у 2024 році Уряд планує провести ряд соціальних виплат

Варто памятати, що страховий стаж зараховується в тому випадку, якщо роботодавець сплачує єдиний страховий внесок за час роботи громадянина.

Тобто, у випадку, якщо ви якийсь час отримували зарплату “в конвертах”, то при розрахунку пенсії цей період не буде зарахований.

Пенсійний фонд України озвучив основні причини втрати страхового стажу:

  • страхові внески помилково зараховані на інший рахунок;
  • відбувся технічний збій;
  • роботодавець не сплатив ЄСВ повністю або частково;
  • підприємство, де набував стаж громадянин, визнано банкрутом і при цьому були списані усі борги;
  • організація, де працювала особа, має борги перед ПФУ, через несплату страхових внесків.

Водночас варто підкреслити, що громадяни можуть завжди перевірити, який у них страховий стаж. Це можна зробити в особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за посиланням, або через застосунок ПФУ на смартфон.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору