Інформатор Калуш

ГРОШІ

У штуках і мільйонах: пораховано, скільки дронів закупила Івано-Франківщина за 2023 рік

Дрони й Івано-Франківщина

У 2023 році на Prozorro завершили закупівлі щонайменше 27 тисяч безпілотників на 2,6 млрд грн. Ще на 119 млн грн закупівлі тривали. Загальна сума закупівель була в 12 разів більшою, ніж у 2022 році, а кількість — у 43 рази. У розрізі регіонів Івано-Франківщина виглядає доволі сильно: і за виділеною загалом сумою, і за кількістю придбаних дронів.

Розповідає Інформатор.

Хто, за скільки і які дрони торік купував на Prozorro, дослідили аналітики проєкту DOZORRO Transparency International Ukraine. Вони зазначають: у вибірку потрапила не вся кількість дронів, яку придбали для військових торік.

“Міністерство цифрової трансформації централізовано купує безпілотники за бюджетні та спеціально призначені для таких потреб благодійні кошти й передає їх на військові частини. Ці дані за законом не оприлюднюють. Одночасно, військові частини також можуть купувати дрони, і інколи публікують звіти про такі закупівлі  на Prozorro — однак інформація про кількість там здебільшого закрита. Тож у відкритому доступі немає інформації про кількість і вартість ударних дронів, лише частково — про дрони подвійного призначення, до яких і належать широковідомі мавіки та аутелі”, — йдеться у роз’ясненнях.

Відповідно, найчастіше дрони на Prozorro замовляли громади. Також місцеві ради мали можливість не купувати БПЛА самостійно, а передавати на них гроші військовим частинам: така практика існує, наприклад, у Чернігові, Львові та Києві.

Хто найбільше?

Із 658 замовників, які купували дрони через Prozorro, три міські ради замовили їх на понад 100 млн грн: Дніпровська, Криворізька, Житомирська. Також у топ-10 замовників ввійшли міськради Львова, Хмельницького, Луцька, Черкас, Полтави, Івано-Франківська та Тернополя.

“У 2023 році про дрони почали говорити значно більше, ніж у перший рік повномасштабного вторгнення. І завдяки даним із Prozorro ми бачимо, що це не лише розмови — суми закупівель безпілотників стабільно зростали, від десятків мільйонів на місяць до пів мільярда. Це свідчить також і про те, що місцева влада реагує на запит та включається у підтримку оборони”, — резюмують аналітики.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору