Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Благоустрій скверу — лише назва. Мер Долини сварить журналістів і пояснює закупівлю на 4 мільйони гривень

ЖИТТЯБлагоустрій скверу — лише назва

Міський голова Долини звинуватив журналістів у необ’єктивності висвітлення інформації щодо закупівлі на 4 мільйони гривень. У 6-хвилинному відео він двічі назвав медіа, які оприлюднили цю інформацію “жовтою пресою” та взявся тлумачити суть договору. Буде лише соляна градирня і вбиральня, запевнив він, і за менші гроші. Але про яку ж кінцеву суму йдеться — так і не сказав. 

Інформатор розповідає подробиці, адже одним із перших ще 5 січня цього року писав про цю закупівлю.

Йшлося, нагадаємо, про оприлюднений перед цим на Prozorro договір щодо капітального ремонту території скверу поблизу будинку культури з облаштуванням, відновленням та модернізацією малих архітектурних форм (лавок, опор вуличного освітлення, альтанок, тенжні (соляної градирні), елементів ландшафтного дизайну) у Долині.

Матеріал про це на ІнформаторіУ Долині за 4 мільйони гривень зроблять благоустрій скверу

Під вечір 10 січня на сторінці міського голови Долини Івана Диріва з’явилося відео і допис зі словами, що зрада відміняється.

“Ми плануємо позаду будинку культури встановити соляну градирню. Так склалося історично і так Бог дав, що на території нашої громади є певний ресурс — соляна ропа. І, власне, багато років і десятиліть, на жаль, місто не використовує цей ресурс, який Богом нам даний. І воно в надрах десь там пропадає. Так, були ідеї попереднього голови, щоби його використовувати для бальнеології, для оздоровлення, але ці ідеї, на жаль, не були реалізовані”, — зазначив голова Долинської громади, перед цим зробивши чималий вступ про “жовту пресу”.

Далі Іван Дирів наголосив, що будувати насправді будуть об’єкт реабілітації.

“Що хочемо ми зробити: ми хочемо збудувати там об’єкт реабілітації — для наших військових, для їхніх родин, для наших діточок з порушеннями дихальних шляхів, з астмою, з іншими захворюваннями, для наших літніх людей, щоби люди могли оздоровитися, поправити своє здоров’я і тим самим мати кращу якість життя”, — каже посадовець.

За його словами, суть підписаного договору насправді полягає в тому, “щоби нашу соляну ропу, яка є в наших надрах, подавати на певну установку, вона буде розпилюватися й утворювати таку соляну хмару на подобі повітря, яке є на березі моря і яке дуже корисно дихати”. Користуватися, каже, зможуть всі охочі, бо це буде не приватний об’єкт, а комунальний. І обслуговувати його буде місцеве комунальне підприємство.

“Щодо ціни питання в 4 мільйони гривень — сама градирня не коштує таких грошей. І на її будівництво буде потрачено значно менше коштів. А 4 мільйони гривень — це весь благоустрій, всього-всього скверу, який, на мою думку, колись у перспективі, можливо, за участю приватних інвесторів, приватно-державного партнерства, зможемо реалізувати. А зараз, в цей час, — це тільки градирня, це тільки громадська вбиральня, про яку також мешканці згадують в кожному пості. Ці два об’єкти будуть збудовані і, я переконаний, що це буде правильно у цей час”, — додав посадовець.

І ще одна цитата:

“Щодо того, як були прийняті рішення: ми ще вкінці минулого року завершили проектні роботи, проектну документацію, де депутати виділили кошти, управління благоустрою провело процедуру закупівель, визначили переможця і будуть розпочаті роботи. Договір укладений на очікувану суму, тому ще раз кажу, що кінцева сума точно не буде такою як зазначили деякі ЗМІ”.

Якою ж хоч орієнтовно може бути кінцева сума, Іван Дирів не уточнив. І навіщо завідомо підписувати договір на суму, яка перевищує наміри щодо фінансування? Також незрозуміло, звідки тепер взялася вбиральня, про яку згадки в закупівлі немає…

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору