Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Дієта проти Covid-19: шанси заразитися можуть знизитись майже на 40%

Дієта від Covid-19: шанси заразитися можуть знизитись майже на 40%

Нових випадків зараження ковідом у світі — кілька десятків тисяч щодня. Вчені продовжують опрацьовувати інформацію про фактори ризику захворювання на Covid-19. А нове дослідження показало, що дотримання веганської або вегетаріанської дієти пов’язане із зниженням шансів заразитися вірусом.

Пише Інформатор, покликаючись на всеукраїнську редакцію Інформатора.

Експеримент та його результати

Експеримент проводив університет Сан-Паулу в Бразилії: в ньому взяли участь 702 дорослих. Результати припускають, що обмеження, або ж відмова від м’яса й продуктів тваринного походження може забезпечити певний захист від вірусу SARS-CoV-2.

З 702 учасників дослідження 278 повідомили, що здебільшого дотримуються рослинної дієти. Ця група осіб споживала більше овочів, бобових та горіхів, ніж інші учасники дослідження. Також до раціону додавала зовсім трохи (або й зовсім не додавали) молочних продуктів.

Учасники, які споживали і м’ясо, і молочні продукти заявили, що були заражені Covid-19. Сумарно це 52% учасників. Вони також повідомили про меншу фізичну активність. Вони мали більшу ймовірність загострення наявних захворювань та ожиріння. А це те, що підвищує фактори ризику для Covid-19.

“Наше дослідження надає докази того, що люди з рослинною та вегетаріанською дієтою мали нижчу захворюваність на Covid-19 навіть після врахування таких факторів, як фізична активність та супутні захворювання”, — додають дослідники.

Як це працює?

Дослідницька група вважає, що загальні переваги рослинної дієти (а це покращення здоров’я серця та зниження артеріального тиску) також можуть полягати у зміцненні імунної системи та зниження ризику інфікуватися.

“Рослинна дієта багата антиоксидантами, фітостеролами та поліфенолами, які позитивно впливають на кілька типів клітин, залучених до імунної функції. Вони демонструють прямі противірусні властивості”, — діляться дослідники.

Дослідження підтвердило попередні, що уже пов’язували рослинні дієти зі зниженням шансів зараження Covid-19 середнього та важкого ступеня.

Рекомендації вчених

Щоб знизити ризик захворюваності варто носити маску, дотримуватися правил гігієни та обирати для власного раціону більше овочевих страв. Навіть сезонно, але це може знизити ризик інфікування.

“У світлі цих висновків і результатів інших досліджень, а також через важливість виявлення факторів, які можуть вплинути на захворюваність на Covid-19, ми рекомендуємо практикувати рослинну або вегетаріанську дієту”, — додають дослідники.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору