Інформатор Калуш

ТРЕШ

Карʼєр у Підмихайлі – поруч з житловими будинками? | Деталі проблеми

Карʼєр у Підмихайлі - поруч з житловими будинками? | Деталі проблеми

Розрахована територія майбутнього кар’єру межує з житловими будинками, а також на ній знаходяться приватизовані присадибні ділянки. Мешканці обурюються можливості створення карʼєру біля домівок.

Повідомляє Інформатор.

Сьогодні, 14 січня, в Народному домі села Підмихайля жителі зібрались, щоб виступити проти будівництва карʼєру на основі родовища піщано-гравійних порід. Ініціатором зборів виступив житель села Андрій Перегінець. За його словами такий обʼєкт може спричинити незручності для жителів та екологічну катастрофу.

територія майбутнього карʼєру

Андрій розповідає, що його будинок розташований на низині ландшафту. Зараз, якщо річка Лімниця підіймається на більш ніж 2 метри, то територію родовища та його подвірʼя підтоплює.

“Якщо цей карʼєр відкриється, то наші хати при першій повені просто знесе. Частина села буде знищена”, — каже Андрій.

з цим парканом межує територія карʼєру

Також у громадськості є питання стосовно документації дозволу на користування надрами. У ситуаційному плані місця розташування ділянки “Підмихайле” Калуського родовища і пояснювальній записці до аукціону вбачаються розбіжності.

“Географічні координати кутових точок місця розташування Ділянки «Підмихайле» Калуського родовища (накладаються в ур. «Іваньків» біля с. Підмихайля). Не відповідають місцю розташування родовища згідно з пояснювальної записки документації до аукціону, яке згідно з описом знаходиться між с. Підмихайля та с. Добровляни Новицької територіальної громади Калуського району, тобто в іншому місці”, — йдеться у звернення від громади.

На зборах зібралось понад 20 небайдужих жителів, це вже треті такі збори. Серед представників влади був присутній тільки депутат Новицької ТГ Богдан Прокопів. Він підтримує супротив та консультує громадськість стосовно юридичних аспектів можливості скасування добування копалин з родовища. Натомість голова Новицької ТГ, його заступники та староста села не були присутні, хоча були запрошені.

“Я зранку дзвонив заступнику голови Пробоїву Ігорю та запрошував на збори. Він мені сказав, що він не хлопчик по виклику і він не збирається виходити до людей”, — ділиться ініціатор зборів.

Впродовж слухання громадськість сперечалась стосовно шляхів недопущення використання родовища. В результаті дійшли до висновку, що будуть подавати звернення до ДБР, прокуратури та Новицької сільської ради. Також завтра, 15 січня, вирушать на нараду до сільської ради, щоб напряму зустрітись з представниками влади.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору