Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В призові людей з інвалідністю можуть відбутися зміни. Що відомо?

"Суспільство має бути поінформоване" — Безугла про можливі зміни до мобілізації

Парламентарі розглядають ідею визначення конкретних захворювань, які дадуть можливість отримати відстрочку від мобілізації.

Пише Інформатор, покликаючись на колег з Івано-Франківська.

Останні правки, які були на розгляді, стосувалися мобілізації людей не за ступенем інвалідності, а саме за конкретним захворюванням. За ним і можуть почати визначати можливість отримання відстрочки від мобілізації.

“Як на мене, були дуже суттєві зрушення, тому що останній варіант законопроєкту, про який я чула, передбачає не групи інвалідності, а визначені конкретні захворювання, які дадуть можливість або мати відстрочку від мобілізації, або не бути мобілізованими. Це стосується не лише самих військовозобов’язаних, а й членів їх сімей. Там так само мають бути визначені моменти, пов’язані з цим”, – пояснила народна депутатка Олена Мошенець під час телемарафону.

Вона пояснює, що внесення правок щодо мобілізації людей з третьою групою — дуже важливе. Воно передбачає різні захворювання, з якими різні функції виконувати можна, а з іншими — категорично заборонено.

“Є такі, з якими дійсно можна виконувати певні обов’язки, а є такі, з якими в жодному разі не можна. Туберкульоз, про який багато говорилося. Ми розуміємо, що якщо людина з таким захворюванням потрапляє до іншої групи людей – це потенційний ризик для всіх. Кожен, хто потрапляє на захист України, незалежно, чи це тил, чи більш передові лінії, там не має створюватись проблем через те, що людина має ті чи інші захворювання, які потребують постійного лікування. І це буде враховано, над цим працює профільне міністерство”, — підсумувала Мошенець.

Нагадаємо, що станом на 11 січня, Кабінет міністрів України відкликав із Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору