Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Корів менше, а кіз — більше. У Калуській громаді порахували тварин

Корів менше, а кіз — більше. У Калуській громаді порахували тварин

У селах Калуської громади щороку зменшується поголів’я великої рогатої худоби. За три роки — від 1137 до 802 штук.

Повідомляє Інформатор.

За інформацією управління економічного розвитку Калуської міської ради, корів тепер у громаді є 562, свиней — 827, а кіз 354, що навіть трохи більше, ніж у попередні роки (338 було у 2021 році). Овець зараз узагалі мешканці сіл громади не утримують, хоча було 6 штук станом на 2021 рік.

“З-поміж сіл Калуської громади з 2021 року лідерами загалом з поголів’я ВРХ є мешканці Боднарова, Голиня і Сівки-Калуської. Щодо корів – мешканці Копанок, Голиня, Боднарова; свиней та кіз– Пійла, Копанок, Голиня, коней – Боднарова, Голиня, Кропивника, Яворівки.

Станом на 1 січня 2024 року найбільше ВРХ у Ріп’янці (177 голів), Боднарові (118) та Голині (103). В тому числі корів у Ріп’янці 102, в Голині -77, 68 – у Копанках. Найбільше свиней та кіз у Голині, Копанках, Пійлі та Ріп’янці. Коней найбільше у Боднарові”, — деталізують у міській раді.

У Калуській міській раді закликають власників сільськогосподарських тварин реєструвати їх. Закон України “Про ідентифікацію та реєстрацію тварин” зобов’язує реєструвати усіх сільськогосподарських тварин, які утримуються у господарствах. Реєстрація є обов’язковою для господарств усіх форм власності. Процедура реєстрації та ідентифікації тварин дає право власнику реалізовувати молоко та м’ясо тварини, отримати дозвіл на її переміщення та забій, продаж, участь у виставці тощо.

“Відповідно до нормативно-правових актів з ідентифікації та реєстрації тварин, кожна тварина (ВРХ, ДРХ), що народилася в господарстві, повинна бути ідентифікована двома бирками не пізніше семи днів від моменту народження, але у будь-якому разі – до вибуття з господарства. Ідентифікація племінних свиней відбувається не пізніше 60 днів від моменту народження тварини, але раніше, ніж вона залишить господарство. Товарні свині ідентифікуються при вибутті з господарства. Коні – протягом року після народження, але раніше, ніж тварина залишить господарство”, — зазначено у повідомленні.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору