Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що обов’язково їсти взимку | Поради калуської лікарки

Що обов'язково їсти взимку | Поради калуської лікарки

Взимку нашому тілу потрібен теплий одяг, а організмові — збалансоване харчування з достатньою кількістю вітамінів, мінералів і корисних речовин. Лише так можна впоратися з сезоном застудних захворювань і зміцнити імунітет. 

Пише Інформатор.

Зимовий раціон має відрізнятися від осіннього чи літнього більшою калорійністю, оскільки на холоді організм витрачає більше енергії, пояснює лікарка з загальної гігієни Калуського районного відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України” Марія Жекало.

У зимовий раціон, за її словами, обов’язково потрібно включити цитрусові, ягоди, зелень, щоб в організм надходила достатня кількість вітамінів. Продукти за правильного харчування взимку мають містити жири, білки, вуглеводи та антиоксиданти.

  • корисні жири містяться в горіхах, авокадо, жирних сортах риби (тунці, скумбрії, лососі), оливковій олії;
  • джерелом білків є молочні та м’ясні продукти, бобові, яйця;
  • прості вуглеводи, які містяться в злакових (вівсянці, рисі, гречці), овочах, фруктах і ягодах;
  • антиоксиданти, які допомагають боротися з окисними процесами в організмі, містяться в овочах (капусті, буряку, цибулі), фруктах (яблуках, авокадо), горіхах і насінні.

Взимку необхідно вживати продукти, багаті на залізо, для прискорення обміну речовин і запобігання анемії (недокрів’я). Раціон повинен включати: червоне м’ясо, бобові, яйця, печінку, шпинат. Дитяче харчування на зиму має містити достатню кількість білка (для росту організму) та клітковини (для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту). Також дітям, для здоров’я та росту кісток, необхідно вживати кисломолочні продукти (йогурти, сири).

В цю пору року важливо зміцнювати імунітет, оскільки ослаблений організм схильний до застудних захворювань. Слід вживати овочі та фрукти, багаті на вітаміни Е, С, А. Зміцнити імунітет взимку допоможуть цитрусові (лимони, мандарини, апельсини, грейпфрути), коренеплоди (ріпа, морква, буряк), мед, продукти, багаті на омега-3 (червону рибу, яйця, насіння льону, кунжуту) тощо.

Є поради і для вегетаріанців: харчування взимку має містити продукти, багаті на білок. М’ясо можна замінити бобовими, соєю, грибами. Також у вегетаріанське меню можна додати молочні продукти, горіхи, яйця.

“Якщо ви харчуєтеся збалансовано, то вам не потрібно приймати додатково вітамінні добавки. Призначати вживання вітамінів для імунітету й підтримки здоров’я взимку має сімейний лікар. Надлишок вітамінів може бути шкідливим, тому перед їх застосуванням необхідно здати аналізи, щоб виявити дефіцити. Харчуйтеся правильно, збалансовано, вживайте достатню кількість води, гуляйте на свіжому повітрі, ведіть активний та здоровий спосіб життя й будете здорові за будь-якої пори року чи погоди!” — резюмує лікарка.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору