Інформатор Калуш

ТРЕШ

У Калуші затопило шкільне укриття: вода б’є фонтаном | ФОТО+ВІДЕО

мокре укриття у ліцеї

В одну з калуських укриттів — потоп. Вода з-під стіни б’є фонтаном, підтоплюючи частину приміщення, яку було облаштовано як тимчасове укриття для учнів ліцею №4.

Інформатор побував у проблемному укритті та поспілкувався з директоркою школи Лідією Когут. Вона запевняє: школярі під час тривоги перебували у сухому приміщенні, а відео, яке вчора було знято одним із учнів, — провокативне. Щоб його зняти, хлопцю довелося відсунути крісло, яке перегороджувало прохід, та зайти всередину.

“Там справді є проблемне мокре приміщення і ми робимо все для того, щоб його висушити і привести до ладу. Але діти у ньому не перебували”, — пояснює директорка.

Сьогоднішнє відео можна переглянути у телеграм-каналі Інформатора.

У ліцеї №4 загалом навчається 464 учні (18 — на сімейній формі), а працівників — 65. Повноцінного укриття навчальний заклад не має, тому під час повітряних тривог частково використовує облаштовані приміщення у самій школі, а також — укриття в приміщенні музичної школи. Там — кілька кімнат: сухих, теплих, з облаштованою вентиляцією.

“Ми це укриття використовували з вересня 2022 року. Воно було сухим до березня 2023-го. А потім, коли пішла відлига, почала з-під однієї стіни потрохи просочуватися вода. У липні минулого року, коли пішли сильні дощі і в регіоні виникла повінь, ситуація погіршилася”, — деталізує директорка ліцею.

За її словами, воду відкачували усе літо, сушили обігрівачами, використовували рідке скло, прокопали “рівчаки”… Були вкладені і кошти, і зусилля. Але повністю врегулювати питання не вдалося.

Проблемну кімнату восени цього року перестали використовувати як укриття, але в сусідні дітей за потреби заводили.

На зимових канікулах ситуація, каже Лідія Когут, погіршилася. Води у кімнаті ставало дедалі більше, тому вона звернулася з відповідним листом в управління освіти. Вчора зранку, коли почалася тривога, з’ясувалося, що вода вже просочується на сходи.

Учора на місці були представники влади та профільного управління. Було вирішено, що поки що укриття музичної школи не використовуватимуть взагалі. За потреби школярі зможуть перебувати в ПК “Юність”.

А для вирішення питання повністю, очевидно, доведеться вдатися до більш кошторисних робіт. Може йтися про будівництво нової відмостки ззовні та низку внутрішніх робіт.

Олег Кіндрацький
Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору