Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Прикарпатті археологи потрапили до склепу в’їзної вежі Галицького замку

На Прикарпатті археологи потрапили до склепу в'їзної вежі Галицького замку

Склеп — один із шести, згаданих у так званому переписі замку за 1582 рік.

Про це Суспільному розповів консультант археологічних досліджень замку Юрій Лукомський, пише Інформатор.

Галицький або Старостинський замок — фортифікаційна споруда XIV століття, розташована на Замковій або Галич-горі, висота якої сягає до 340 м. Споруду збудували у Галичі на місці княжого дерев’яного замку, про який вперше було згадано у 1119 році. Розкопки в’їзної вежі розпочалися у травні 2022 року.

“Це — досить красиве приміщення. Вікно, через яке ми потрапили, завглибшки чотири метри. З нього, можливо, могли й стріляти у часи військових дій. Але основне призначення цього вікна — давати світло”, — поділився Юрій Лукомський.

Каже, що приміщення було недоступним близько 230 років. Працівники “Давнього Галича” зауважили на землі сліди від брусів. Вони призначалися для того, аби тримати дерев’яну підлогу.

На Прикарпатті археологи потрапили до склепу в'їзної вежі Галицького замку

“Від підлоги залишився лише дерев’яний тлін. Від дерева — пустоти. Але для археологів побачити це було дуже важливо, щоб ми змогли реконструювати склеп”, — пояснив консультант археологічних досліджень замку.

Також члени експедиції побачили зсередини головний вхід до склепу. Однак, на ньому лежить брила стіни вагою десять тонн.

“Після того, як ми це вивчимо, будемо думати, як його музеєфікувати. Цю брилу стіни потрібно буде відкотити на місце, звідки вона походить. Ми знаємо, де воно. Потім будемо розчищати вхід, щоб заходити туди через двері, як це було колись”, — додає консультант археологічних досліджень замку.

На Прикарпатті археологи потрапили до склепу в'їзної вежі Галицького замку

У переписі Галицького замку за 1582 написано, що в склепі зберігалися актові книги, зброя та скрині з майном місцевих можновладців.

“Колись життя було небезпечне, щоб тримати це вдома. Люди платили гроші, аби зберігати свої коштовності у підземеллях замку. Залишки ми не змогли знайти, бо це приміщення було законсервованим у XVIII столітті. Зі склепу все повиносили перш ніж засипати”, — обгрунтував Юрій Лукомський.

Гендиректор “Давнього Галича” Володимир Олійник розповів, що розчищення входу до підземелля планують втілити навесні цього року. Національний заповідник шукатиме для дослідження спеціалістів, які мають дозволи на підземні роботи.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору