Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Комунальні пільги для ветеранів та їх сімей: як і коли можна оформити?

Раніше, щоб оформити пільги на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів війни й членів їх сімей було передбачено, що пільговик має особисто звернутися до уповноважених органів. Уряд спростив процедуру і тепер це зможуть зробити члени родини військовослужбовця.

Ділиться Інформатор Калуш, посилаючись на Мінсоцполітики.

Відповідну Постанову було прийнято наприкінці минулого року.

“Українські ветерани війни, які беруть участь у воєнних діях і перебувають на передовій, зіштовхувались з проблемою неможливості оформлення цих пільг, адже не мали змоги звернутися по їх призначення особисто. А отже, ветерани та члени їхніх сімей не мали можливості скористатися соціальними гарантіями, передбаченими державою”, – йдеться в поясненні міністерства.

Мінсоцполітики розробило постанову, яку 27 грудня ухвалив на своєму засіданні Кабінет Міністрів України. Порядок взяття на облік та призначення пільг запрацює через 4 місяці після відповідних технічних доопрацювань інформаційних систем, тобто в травні.

Новий порядок передбачає наступне:

  • якщо ветеран війни (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, учасник війни) не може самостійно подати заяву на призначення пільги на ЖКП, – з травня 2024 року це зможуть зробити за нього члени його родини.
  • замість існуючих двох окремих можна буде подавати єдину спрощену заяву – про взяття на облік як пільговика, і про надання пільг.
  • обсяг інформації, яку необхідно зазначити, для призначення пільг зменшиться. Частину інформації Мінсоцполітики та ПФУ отримуватимуть шляхом обміну і взаємодії між інформаційними системами державних органів.
  • передбачено можливість подання спрощеної заяви, крім паперової, також в електронній формі, зокрема, засобами Порталу Дія.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору