Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Школа, дитсадок і 35 житлових будинків. У Калуші розпланували під забудову 22 гектари землі

Забудова у мікрорайоні Підгірки

Йдеться про земельну ділянку в мікрорайоні “Підгірки”. Першочергово планувалося, що сюди у разі екологічного лиха можна буде відселяти людей із Кропивника та Сівки-Калуської. Але зараз територію розглядають як одну з найбільш перспективних для розбудови Калуша. Тут може бути багатоквартирна житлова забудова. 

Сьогодні в управлінні архітектури та містобудування відбулися громадські слухання по розробленню детального плану території. Прийшов — лише Інформатор.

Як повідомила в. о. начальника управління Людмила Семеняк, період громадських слухань тривав місяць. Уся документація оприлюднена на сайті Калуської міської ради. Також були відповідні оголошення.

“Навіть на зупинці громадського транспорту у Підгірках були оголошення, хоча законодавство не зобов’язує нас це робити. Але ми проінформували. Зауважень не надходило жодних”, — каже вона.

Щодо самого проєкту, то на земельній ділянці передбачено 35 багатоквартирних житлових будинків, дошкільний навчальний заклад та школа, автомобільні стоянки, стадіон, очисні споруди. Територія, на якій все це вмістилося, межує:

  • з південної сторони — територія житлової садибної забудови та особисте селянське господарство;
  • з півдня — територія садибної житлової забудови;
  • заходу — виробнича територія (Калуський індустріальний парк);
  • із сходу — зелена зона.

Наступні дві світлини демонструють територію до розробки ПДП та після:

На території — пам’ятка археології місцевого значення: ґрунтовий могильник. Розробники ПДП пропонували в майбутньому провести дослідження даного об’єкту і нанести точні межі.

Також в управлінні архітектури кажуть, що документом охоплено в тому числі — деякі земельні ділянки, які вже відведені людям. Вірогідно, з часом може йтися про їх викуп у зв’язку з суспільною потребою.

Щодо майбутніх житлових будинків, то їх розмістили на кількох ділянках:

3,27 га —  може вмістити 6 чотириповерхових та 12 п’ятиповерхових будинків, 2 відпочинкові майданчики та по одному дитячому і господарському майданчику, 4 стоянки для легкових автомобілів на 123 місця загалом. По периметру ділянки передбачена смуга озеленення.

0,4566 га — може вмістити 2 чотириповерхові будинки, 1 дитячий майданчик, 1 господарський майданчик та стоянку для легкових автомобілів на 6 місць. По периметру — смуга озеленення.

1,3724 га — може вмістити 7 чотириповерхових будинків, по одному дитячому, відпочинковому та господарському майданчику, а також стоянку для легкових автомобілів на 19 місць. По периметру — смуга озеленення.

2,2934 га — може вмістити 8 чотириповерхових будинків, 4 дитячі майданчики та 2 відпочинкові, 1 господарський майданчик та стоянку для легкових автомобілів на 27 місць. По периметру — смуга озеленення.

“Мінімальні розміри житлових кварталів та внутрішньо квартальних просторів у групах житлових будинків, кварталів визначаються вимогами: інсоляції та освітленості житлових приміщень, забезпечення відстані між фасадами (довгими сторонами) з вікнами протилежно розташованих будинків не менше 15 м при забудові до 4 поверхів, 20 м — при забудові більшої поверховості (побутовий розрив) та протипожежними вимогами”, — йдеться у пояснювальній записці до документації.

Людмила Семеняк пояснює:

“У цій житловій зоні, відповідно до Державних будівельних норм, не може бути вищих будинків, аніж на 4-5 поверхів. Тому проєкт саме такий. Загальну кількість будинків можемо порахувати — їх 35. А от щодо кількості квартир, то ми нічого прогнозувати не можемо, тому що вона визначається проєктною документацією, коли плануватиметься будівництво. Тобто не на даному етапі”.

Окрім житлової забудови, на території можуть бути розміщені будівлі комерційного призначення з відповідною інфраструктурою. Наразі їх запроєктовано 4.

“У нас як в архітекторів до такого проєкту зауважень немає”, — резюмує Людмила Семеняк.

Як буде реалізовуватися право на забудову відповідних земельних ділянок, хто буде будувати і коли — все це питання на перспективу. Громадські слухання сьогодні відбулися. Далі — містобудівна рада, а відтак — затвердження ПДП сесією Калуської міської ради. Після цього документ стане складовою частиною генерального плану і лише тоді можна буде перейти до етапу формування земельних ділянок, отримання дозволів на будівництво тощо.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору