Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Щоб не нашкодити. Як правильно годувати диких птахів?

Щоб не нашкодити: як правильно годувати диких птахів?

Про те, чим правильно годувати птахів, щоб не нашкодити їм, розповідає орнітологиня Наталія Пріяткіна.

Пише Інформатор, покликаючись на колег з Івано-Франківська.

Не тільки недбалість стає причиною смерті птахів — а ще й бажання “врятувати їх від голоду”, пояснює орнітологиня.

Будь-які птахи, навіть якщо вони оселилися поруч із людьми, залишаються дикими. Тож харчуються вони виключно тими продуктами, які легко спожити у природі. А от хлібобулочних виробів у раціоні птахи не потребують.

Фахівчиня каже, що навіть існує така приказка — “Рятуйте птахів від рятувальників”. 

“Часом людям здається, що птахи самі просять їх підгодувати, кидаються на той хліб. Однак, це не так. Це приносить їм велику шкоду. Хліб – це дріжджовий виріб, а дріжджі в кишечнику птаха гниють. Людям може здаватися, що птах хлібом насититься. Насправді – ні. Він відчуватиме важкість у шлунку. Тому годувати птаха треба такими продуктами, які він зможе повільно перетравлювати. Наприклад, зерно. Це найкраща їжа для будь-яких птахів”, — пояснює пані Наталія.

Також птахів можна підгодовувати зерновими культурами, сирим соняшниковим насінням чи овочами. До прикладу — відвареною морквою.

На Прикарпатті зимує близько ста видів птахів. Це, переважно, дикі види. Тож вони здатні прогодувати себе.

Також, за словами Наталії Пріяткіної, негативно на популяцію (та й загалом на природнє існування птахів) впливає кількість новобудов та зменшення кількості великих старих дерев.

“У нас будують нові споруди, зрізають всі дерева, на жаль. Біля місця, де я живу, відбувається будівництво нових споруд, там зрізали всі старі дерева, понасаджували молоді клени. А потім всі дивуються куди позникали птахи. Та вони й позникали через те, що немає куди ховатись. Хоча деякі птахи пристосувались до такого середовища. Наприклад, дятли вибирають з-під вікон пінопласт, шпаки у трубах зводять свої гнізда, але, на жаль, не всі птахи на це здатні”, – додає орнітологиня.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору