Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В укриття дозволили йти з тваринами. Що має знати власник?

В укриття дозволили йти з тваринами. Що має знати власник?

Відтепер в Україні офіційно дозволено перебувати в укриття разом зі своїми домашніми тваринами.

Детальніше розповідає Інформатор.

Нещодавно Міністерство внутрішніх справ внесло зміни до наказу №18 “Про внесення змін до вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту”. Підтвердження цьому можна знайти в Єдиному державному реєстрі нормативно-правових актів.

З наказу, зокрема, виключили слова про заборону приводити тварин в укриття. А також доповнили один із пунктів новими абзацами. Зазначено, зокрема, що особи, які прибувають до об’єктів фонду захисних споруд з домашніми тваринами, розміщуються в окремих приміщеннях або відокремлених місцях. Крім того, власник домашньої тварини або особа, яка її супроводжує, забезпечує:

  • постійний нагляд за домашніми тваринами;
  • необхідні умови, що відповідають біологічним, видовим та індивідуальним особливостям домашньої тварини;
  • безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди домашньою твариною;
  • безпеку супроводжуваної домашньої тварини;
  • дотримання вимог санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил;
  • наявність повідка для домашніх тварин, які можуть становити небезпеку для життя чи здоров’я людини, а також намордника на собаках порід, що включені до Переліку небезпечних порід собак, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2021 року N 1164“.

Передумовою прийняття змін стало зокрема звернення юристів UAnimals, які ще в грудні запропонували керівництвові МВС змінити й оновити наказ від 2018 року із застарілою нормою.

“Ви могли чути історію про дітей, яких не пустили у сховище із маленькою собакою і над їхніми головами вибухнула ракета. На жаль, таких ситуацій тисячі. Проблема була у старому наказі Міністерства внутрішніх справ, який забороняв пускати тварин в укриття. Саме цей наказ був приводом не пускати людей із тваринами і не нести відповідальність за наслідки таких недопусків. Ще в грудні юристи UAnimals звернулись до керівництва МВС із пропозицією змінити й оновити наказ міністерства від 2018 року із застарілою нормою. Нам відповіли, що міністерство починає працювати над вирішенням проблеми. І от сьогодні із Офіційного вісника України стало відомо, що Міністерство внутрішніх справ скасувало норму про недопуск тварин в укриття”, — написали на сторінці зоозахисної організації кілька годин тому.

Читайте такожНа Калущині біля села гуляє зграя вовків.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору