Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Василь Добрянський презентував у Калуші чотири нові романи

Василь Добрянський презентував у Калуші чотири нові романи

Автор презентував захопливі пригоди та інтригуючі розслідування у жанрах історичного детективного роману.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.

Презентація відбувалася в Калуській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка. Читачам автор Василь Добрянський представив нові романи “Ніхто не скаже “Прощавай!”, “Жереб”, “Убий мене, коли упаду”, “Скриня для гетьмана”.

Ніхто не скаже “Прощавай!” – це історико-пригодницький роман, дії якого відбуваються у листопаді 1918 року — після підписання Комп’єнського перемир’я. Тоді невідомий підкидає труп штабс-капітана з погрозами гетьману Скоропадському. Жорстокі злочини заради амбіцій, таємні заколоти, зрада в оточенні гетьмана і кримінальний світ тогочасного Києва – з усім цим розбиратиметься досвідчений слідчий Клим Жеграй.

“Жереб” – детективний роман Добрянського, сюжет якого розгортається навколо стрілянини у престижному готелі. Доля героїв книжки – начальника міської поліції та слідчого цілковито залежить від розкриття цієї справи. Тож капітан Зуб з’ясовуватиме хто найняв кілера, для кого насправді призначалася куля та чи дійсно хтось хотів вбити невинну молоду дівчину? Текст сповнений загадок, напруги та яскравих психологічних деталей, а примхливий сюжет здатен завести в глухий кут навіть досвідченого читача «поліційних трилерів».

“Убий мене, коли я упаду” – це історичний роман Василя Добрянського, який переносить читача в Російську імперію за рік до наступу війська Наполеона І. Вся країна, затамувавши подих, спостерігає за воєнними діями у Європі. А тим часом, в середовищі аристократії, що мешкає на українських теренах, відбуваються справжні пристрасті. Ця книга розповідає історію вбивства офіцера, яке тягне за собою цілу вервечку карколомних подій. Кілька героїв, котрі мають різні національності і світогляди, намагаються розкрити це вбивство. Це не тільки історичний детектив, але й портрет того часу, з його звичаями, політичними і соціальними проблемами, які викликали розбрат і конфлікти між народами.

“Скриня для гетьмана” теж має свій інтригуючий історичний сюжет: Клим Жеграй, колишній поліцейський, а нині — сищик, їде до Берліна з надважливою місією. Генерал Бусло, який доручив йому це діло, дізнався, що на гетьмана Скоропадського планується замах. Жеграй має попередити вбивство керманича, але йому відомі лише прізвища терористів. Як їх знайти у великому місті? Генерал радить йому розпочати пошуки з фірми “Аусфур Ґезельшафт”, яка скуповує зерно в Україні. Пробравшись уночі до їхньої контори, Жеграй находить секретні документи про продаж… цукрової пудри. Досвідчений сищик розуміє, що випадково натрапив на слід торговців наркотиками. Йти до них — все одно що стукати тигра за вуса. Але часу для роздумів у Жеграя немає…

Автор дуже добре передає атмосферу описаного періоду, що дозволяє читачеві зануритися в історичну епоху та зрозуміти її. Крім того, персонажі книги також дуже цікаві – кожен з них має свій характер, мрії та амбіції, і автор прекрасно розкриває їхній внутрішній світ, змушуючи читача співпереживати з ними.

“Сьогодні аудиторія була на одній хвилі – українській. Масова жанрова українська література власне найкраще українізує суспільство. Ця тема дуже актуальна під час війни з жорстоким російським світом. Присутні захоплено слухали гостя, задавали питання”, — інформують в управлінні культури.

Довідково. Василь Добрянський – український письменник, журналіст, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України. Освіту Василь Васильович здобув на факультеті журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. По закінченні університету працював у газетах Кіровоградщини та Івано-Франківщини. У 2003 – 2009 роках був головою Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України. Автор має безліч відзнак і нагород за свою письменницьку діяльність, зокрема Василь Васильович володар гран-прі “Коронації слова – 2019”. За розвиток детективного жанру відзначений нагородою Андрія Кокотюхи “Золотий пістоль”. Має міжнародну відзнаку посольства Франції в Україні за роман “Вибір капітана Котляревського”, а також другу премію Міжнародного конкурсу романів, кіносценаріїв, п’єс та пісенної лірики “Гранд-коронація – 2021” за трилогію “Гетьманат” (І та ІІ частини), лауреат Івано-Франківської міської літературної премії імені Івана Франка (2001) та обласної літературної премії імені Василя Стефаника (2005). Творчий доробок автора налічує два десятки ретро романів і детективів, які полюбилися читачам завдяки примхливому сюжету, сповненому загадок, напруги і психологічних деталей. Раніше автор писав під псевдонімом Борис Крамер.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору