Інформатор Калуш

ГРОШІ

Краще користуватися і знімати готівку. Пенсіонерам радять не накопичувати на картках гроші

Краще користуватися і знімати з карток. Пенсіонерам радять не накопичувати на картках гроші

Дуже багато українців отримують грошові надходження на карту. Й мова не тільки про заробітні плати, але й різного роду пенсії. Проте, українська банківська система влаштована так, що саме пенсійні картки не розраховані для накопичування коштів. Створювати депозити краще на інших картках. І для цього є кілька вагомих причин, на які звертає увагу заступниця голови Міністерства соціальної політики Дар’я Марчак.  

Розповідає Інформатор, посилаючись на РБК-Україна.

Причина №1: Неактивний рахунок

Пенсійний фонд України припиняє нарахування коштів у випадку, якщо вони залишаються на карті, з неї не знімаються, не витрачаються і не переказуються. Якщо людина не користується рахунком пів року — кошти перестають надходити, а картка заблоковується.

Що більше, такий алгоритм припинення виплат стосується і пенсіонерів, які отримують гроші на Укрпошті. Якщо протягом шести місяців ніхто не приходить за своїми грошима, нарахування припиняються.

У ПФУ вважають, що якщо на карті відсутня активність протягом зазначеного часу, то, що пенсіонер, вірогідно, міг померти. І такий механізм згідно з чинним законодавством працює давно.

Проте, ці гроші не зникають безслідно, у випадку, якщо людина жива. За словами Марчак пенсія акумулюється на рахунках Пенсійного фонду, але поки що не перераховується на картку людини:

“Коли людина відновлює можливість отримувати свої гроші, ці гроші її чекають. Чекають не більше 3 років, але станом на зараз цей строк для тих людей, які отримували пенсії на тимчасово окупованих з 24 лютого 2022 року територіях, поки не є актуальним”.

Причина №2: Шахрайські дії з рахунками

Дуже часто  у ЗМІ спостерігаються новини про те, що пенсіонер чи пенсіонерка стали жертвами якоїсь шахрайської схеми. Злочинці вводять людей в оману та крадуть їхні кошти з карт. А пенсіонери своєю чергою скаржаться на це у ПФУ та банки.

Тож більш надійно зберігати заощадження готівкою.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору