Коломия До сайту

У Верховній Раді з’явилась нова версія законопроєкту про мобілізацію. Що відомо?

У вівторок, 30 січня, у Верховній раді України з’явився оновлений Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Це одна з доопрацьованих ймовірних версій законопроєкту, який так і не змогли прийняти на початку місяця. Що являє собою оновлений проєкт?

Аналізує Інформатор, покликаючись на картку законопроєкту 10449.

Одразу після оприлюднення самого тексту поправок, який налічує 84 сторінки, політичний експерт Андрій Смолій у своєму телеграм-каналі поділився основними тезами законопроєкту:

А тепер розберемо детальніше, на що очікувати в разі ухвалення законопроєкту:

У новому законопроєкті також виключена норма захисту від призову для тих, у кого дружина (чоловік), батьки з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особі не мають інших працездатних осіб.

Що стосується жінок:

Не підлягатимуть мобілізації за новим законопроєктом:

Після набуття чинності Закону про мобілізацію громадяни України повинні “відмітитись” в ТЦК:

Важливо: У тексті законопроєкту зазначено, що цей він набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування, крім положень частин четвертої і п’ятої статті 6 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та положень частини другої статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем його публікування.

Проте, наразі нардеп Ярослав Железняк озвучив один з найбільш реалістичних графіків, як буде рухатись розгляд і прийняття законопроєкту:

Інформатор продовжує стежити за розвитком подій.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08