Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що робити, якщо ваш військовий квиток пошкодився або загубився?

Майже два роки в Україні через повномасштабне вторгнення росії триває воєнний стан. Тож, для всіх чоловіків, і військових цивільних, дуже важливим документом, окрім паспорта громадянина України, є військовий квиток. Але ситуації бувають дуже різні — він міг загубитися під час евакуації, знищитись разом з іншими цінними речима, або й банально могла погризти собака. Що ж робити в такому випадку?

Розповідає Інформатор, покликаючись на Ветеран Медіа.

Слід пам’ятати, що цей документ визначає належність особи до військової служби чи служби в запасі та військового обов’язку і є безстроковим.

А тому, кожен чоловік (військовозобов’язаний, резервіст) повинен:

  • надійно зберігати військовий квиток;
  • стежити за своєчасним і точним внесенням до нього змін;
  • виконувати вимоги Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Поновити військовий квиток можна у випадку:

  • непридатності його для подальшого користування: фізичного погіршення стану документа;
  • знищення під час стихійного лиха;
  • втрати або викрадення;
  • зміни прізвища, імені чи по батькові військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста).

Важливо! Повторно військовий квиток може бути виданий тільки за рішенням керівника відповідного ТЦК та СП (військкомату) на підставі особистого рапорту (заяви) військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста).

Також, важливо:

  • У разі втрати або пошкодження військового квитка першочергово необхідно розповісти про це безпосередньому командиру за місцем проходження військової служби рапортом із поясненням причин втрати військового квитка та проханням про його повторну видачу.
  • У разі, якщо особа, звільнена з військової служби (військовозобов’язаний, резервіст), то вона повинна звернутися із заявою до керівника військкомату, у якому перебуває на військовому обліку. У заяві також слід пояснити причини втрати квитка.
  • Якщо необхідність одержання військового квитка повторно пов’язана зі зміною прізвища, імені чи по батькові військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста), то він видається на підставі одержаного військовослужбовцем (військовозобов’язаним, резервістом) нового паспорта громадянина України.
  • Військовослужбовець може передавати військовий квиток іншим особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними особами такого квитка.
  • За зіпсований або недбало збережений військовий квиток, через що він був втрачений, військовослужбовець (військовозобов’язаний, резервіст) несе відповідальність відповідно до закону.

Так, статтею 211 КУпАП передбачений штраф за недбале зберігання  в розмірі від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 гривень). У разі, якщо таке правопорушення вчинене повторно або в особливий період, сума штрафу складає від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень).

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору