Інформатор Калуш

ГРОШІ

По 86 тисяч гривень з кожного водія — скільки б вартувала нормальна дорога у Калуші

Здається, найзимовіша фаза зими вже минула. Все частіше світить сонце, як бачимо, зійшов сніг, а з ним, несподівано, й асфальт на більшості доріг нашого рідного міста. І ця проблема вже здавна супроводжує Калуш. Чи є їй вирішення? Питання, яке турбує всіх водіїв…

Роздумує Інформатор.

Сьогодні наші журналісти вкотре зафіксували як “розтанув” асфальт і по всьому місту на автодорогах з’явилися отакі от ями:

Нагадаємо, що наприкінці січня міський голова зауважив, що близько 80% доріг у Калуші зазнали таких руйнувань. Проте, на якісний всеохопний ремонт розраховувати не слід.

“Першочергово лататимуть лише великі ями. Малі ліквідовувати зараз – неефективно. Із приходом весни та тепла, коли дозволятиме температурний режим, можна буде вже поліпшувати ситуацію за допомогою мадпатчера, гудронатора, асфальтної установки. Тоді стан доріг дещо поліпшиться”, — розповів Андрій Найда.

Як бачимо на цьому фото, небезпеку таке дорожнє покриття несе не тільки ходовим частинам і підвіскам калуських автомобілів, але й ногам пішоходів… Так можна й на гіпс на нозі находити, замість того, щоб опинитися по той бік дороги.

Наявність такої невтішної інформації наштовхнуло нас на божевільні розрахунки… а що, якби кожен калушанин-водій вклався в ремонт, і громада самотужки зробила собі добру дорогу на роки вперед?

За даними “Калуш автодору” в Калуській територіальній громаді довжина доріг складає 207 км. З них близько 163-167 км це головні та міжквартальні дороги. Середня ширина доріг в місті складає приблизно 6 метрів.

“Квадратний метр хорошої дороги “з нуля”, тобто після грейдера, згідно з всіма стандартами, буде вартувати орієнтовно 1000 гривень”, — поділився на тему, очільник “Калуш автодору”, Роман Скибіцький.

Оперуючи вищезгаданою інформацію ми прикинули, що квадратний кілометр дороги матиме вартість — 6 мільйонів гривень. Тобто, щоб зробити умовних 167 км доріг, знадобиться умовних 1,2 мільярда гривень.

Йдемо далі. За офіційними статистичними даними ми також дізналися кількість зареєстрованих у нашій громаді транспортних засобів.

Тож, станом на кінець 2023 року в Калуші офіційно зареєстровано:

  • 14 950 ТЗ;
  • 13 996 це особисті транспортні засоби;
  • з них 1541 — це  вантажівки;
  • а також 12336 легкових авто;

Решта, це автобуси, вантажівки та легкові авто, які належать приватним особам та компаніям.

Так от, якщо умовну суму в 1,2 мільярда гривень поділити на умовну кількість людей, які керують транспортними засобами в Калуші, ми отримаємо цифру 85 738 гривень. Саме така сума з кожного калушанина-водія зробила рівноцінну частину хорошої дороги.

Але, це тільки припущення й дорожня утопія…

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору