Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Сівка, калуська залізниця та обіцянки: нещаслива історія кохання, про яку писали в газеті

Історія Калуша в кольорі: чорно-білі знімки у яскравому забарвленні | №6

Про таку нещасливу історію писали у 1886 році. У її центрі — 30-літній парубок Михайло Юрчишин із Сівки (мова про Сівку-Калуську, імовірно) — музика-скрипаль — який знайомиться із красунею-єврейкою, Файґе Ріґель, яка працювала в корчмі.

Архівний матеріал опублікували на сторінці “Old Kalush/Старий Калуш”, передає Інформатор.

Чоловік пообіцяв одружитися, півтори року мав у корчмі все задармо — горілку, тютюн, булки. Дівчина, якій тоді було 16 років, кинула роботу, охрестилася, і прийшла до майбутньої свекрухи. Тут теж все вийшло традиційно погано. Дівчину, яка після хрещення назвалася Марця Добровольська, в домі нареченого сварили, морили голодом, забрали і витратили гроші, які вона отримала за роботу в корчмі. Одного дня, коли її голодну відправили пасти худобу, вона зустріла власну матір. Плакала, мати, звісно, попросила вертатися у власну віру, забрала її, переодягли в єврейський одяг і відвезла до поїзда на Калуську залізницю. І так слід дівчини зник.

Допис, звісно, наповнений цікавими деталями, але завершується суворим осудом села Сівка.

Згадує автор і те, що церкви в селі за 108 номером немає, але є три корчми, громадський недбалий уряд  та що через пиятику троє хлопців зарізали односельчанина і пішли до криміналу. А ще, що за один рік у селі з’явилося п’ять покриток, і всі — ґаздівські доньки.

Фото ілюстративне

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору