Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Весняна турбота про ґрунт: як підживлювати і чим | Корисні поради городникам

Навесні ґрунт потрібно підживити | Корисні поради городникам

Для садівників та городників кінець зими та початок весни — це час, коли треба починати дбати про майбутній урожай. І перш ніж братися за якісні насіння та розсаду, слід подбати про землю.

Пише Інформатор з покликанням на Gazeta.ua.

Добрива: органічні чи мінеральні?

Кожен сам вирішує, які добрива вносити в ґрунт навесні — органічні чи мінеральні. Однак, найкращим варіантом вважають комбінацію обох видів. Адже, якщо внести тільки органічні добрива, то рослини можуть страждати від нестачі фосфору, азоту або калію. Це значно зменшить майбутній урожай.

Серед мінеральних добрив одні з найпопулярніших — калійні. Вони позитивно впливають на кореневу систему та підвищують стійкість рослин до посухи, хвороб та зимівлі.

Для росту і зеленої маси

Необхідною складовою для росту рослин є калійна сіль. Калій забезпечує рослину необхідною енергією для подолання стресових ситуацій. Він також допомагає утримувати воду в клітинах рослин. Це робить їх менш чутливими до періодів засухи.

Для підживлення кореневої системи, стимуляції цвітіння, формування плодів, потрібно розчинити одну чайну ложку цього засобу на відро води й полити цим розчином ґрунт.

Для будь-якого виду ґрунтів добре підходять азотні добрива. Вони сприяють зростанню зеленої маси. На кожний квадратний метр слід використовувати 300-350 г таких добрив.

Фосфорне добриво + вапно? Забудьте!

Фосфатні добрива активізують обмінні процеси та формування сильної кормової системи. Однак, не слід комбінувати фосфорне добриво із вапном та золою. Тоді воно втратить свою ефективність. На один квадратний метр використовують 250 грамів добрива.

Комплексне добриво нітрофоска містить азот, фосфор і калій. Його можна використовувати двома способами — під корінь або як порошок на грядці.

Із комплексного добрива готують розчин. Для цього потрібно розчинити дві столові ложки нітрофоски у відрі води та поливати рослини. Це особливо важливо в періоди активного росту та цвітіння. А розсипання порошку на грядці забезпечить рівномірний розподіл поживних речовин у ґрунті. Це сприятиме створенню родючого середовища для сходів та молодих рослин.

Органічні добрива: для збагачення землі

Низку переваг мають органічні добрива. Вони, наприклад, покращують структуру важких ґрунтів. Земля збагачується природним гумусом, бактеріями, які беруть активну участь у засвоєнні мінеральних речовин рослинами.

Найпопулярнішими видами органічних добрив вважають перегній, торф, пташиний послід, компост, золу та гній.

Перегній навесні додають у ґрунт перед посадкою і відразу закривають ґрунтом, адже органічні речовини швидко випаровуються. Перегній підходить для всіх видів ґрунтів.

Торф належить до болотної органіки. Його переважно використовують для основи газону, а також як мульчу під яблуні та груші, яким не менше 3 років.

Пташиний послід слід використовувати обережно. Якщо перевищити дозу, це може зашкодити рослині. Перед застосуванням необхідно розводити водою.

До складу компосту можуть входити харчові відходи, вносять його під час підготовки ґрунту до сівби.

Золу можна вносити у будь-якій кількості, оскільки рослиною використовується лише необхідна його частина. Це – чудове фосфорно-калійне підживлення. Зола сприяє зниженню кислотності ґрунту.

Гній використовується дуже часто, він збагачує землю великою кількістю корисних елементів. Перед внесенням гній має перепріти, у свіжому вигляді його застосовувати не рекомендують. Удобрюють гноєм земельну ділянку раз на чотири роки, а можна й рідше.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору