Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Стало відомо про смерть дисидента та Героя України Степана Хмари

Стало відомо про смерть дисидента та Героя України Степана Хмари

Все життя дисидент боровся за відновлення незалежності України та ідеали свободи й демократії.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Українську Правду.

Він народився на Львівщині у селі Боб’ятин 12 жовтня 1937 року. Вивчав стоматологічну справу у Львівському медичному інституті. Впродовж студентського життя активно займався випуском підпільного журналу “Український вісник” та поширенням самвидаву.

В 1980 його заарештували працівники КДБ та засудили до 7 років позбавлення волі в таборах суворого режиму. Також йому присудили 5 років заслання за “українську націоналістичну діяльність” на Уралі. Після звільнення він повернувся в Україну та через рік став до команди керівників Української гельсінської спілки.

Згодом у 1990 став депутатом Верховної Ради України та разом зі студентами оголошував про голодування під час Революції на граніті. Продовжуючи свою політичну діяльність став заступником голови партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко. Проте у 2005 розірвав зв’язки з нею через внутрішній конфлікт.

У 2006 році його нагородили званням Герой України з врученням Ордена Держави “За визначні особисті заслуги у боротьбі за відродження незалежності української державності, відданість ідеалам свободи та демократії”.

Минулі роки дисидент тяжко хворів, а у 2023 році був госпіталізований до віденської клініки. Сьогодні, 21 лютого, стало відомо про його смерть.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору