Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чому проблемно записатися в жіночу консультацію в Калуші? — Розмова з директоркою Наталією Когут

Чому проблемно записатися в жіночу консультацію в Калуші? — Розмова з директоркою Наталією Когут

Здоров’я — це найцінніше, що є у людини. І ми всі стараємося тримати свій організм в тонусі, особливо зважаючи на теперішні обставини. Разом з тим на календарі вже 2024 рік, час, коли багато зручностей, пов’язаних з нашим здоров’ям, ми можемо отримати за допомогою інтернету чи мобільного телефону. Але, як виявилось не всюди. І навіть в Калуші. Нещодавно кілька молодих жінок поскаржились нам у редакцію стосовно отримання послуг в жіночій консультації“Не змогла додзвонитися”, “Не змогла записатися онлайн”, “Не розумію коли й до якого лікаря мені піти. На таблиці в інтернеті нічого не зрозуміло”.

Тож Інформатор завітав у жіночу консультацію і поспілкуватися з директоркою медзакладу та лікарем-гінекологом Наталією Когут, щоб дізнатися в чому причина  і чи є  розв’язання цих проблем.

Пані Наталіє, сайту жіночої консультації нам знайти не вдалося. Проте, у соцмережі фейсбук є група Калуська жіноча консультація. Чи можна там дізнатися актуальний розклад прийомів лікарів, або ж і взагалі записати на прийом, чи це можна зробити тільки по факту завітавши сюди?

Насправді можна і через цю групу записатися. З 1 березня  можна записатися через за телефоном 050 103 3231. Реєстратор запише вас до лікаря, на зручну годину, на потрібне число. Реєстратор у нас працює тільки з 8:00 до 16:00. Тобто фізично телефоном можна записатися тільки в цей час. Також завжди є варіант живої черги, чи ургентна ситуація.

А щодо таблиці графіку прийому лікарів? Нам скаржилися на погану якість фото у мережі.

Виправимо.Незабаром буде оновлений графік, оскільки у нас з’явилися нові лікарі.Звісно повідомимо про це й на нашій сторінці.

Чи є у жіночій консультації якісь спеціальні програми для місцевих чи жінок з числа вимушено переміщених осіб?

Якихось конкретних, на жаль, немає. Але, ми працюємо згідно з пакетами НСЗУ — тобто всі послуги, які тут надаються, є безкоштовними. Наприклад, нас є пакет ведення вагітності, де всі аналізи, всі обстеження, УЗД і консультації суміжних спеціалістів безкоштовні.

І ще є кабінет безбар’єрного доступу. Ми отримали його від міжнародної організації “Інноваційні соціальні рішення” спільно з Фондом народонаселення ООН та UNFPA. Цей кабінет анонімний. Кожна жінка може звернутися сюди, обстежитись і отримати потрібні ліки. Завдяки гуманітарній допомозі можна отримати певні ліки безкоштовно. Треба тільки запитати у свого лікаря, що на даний момент є в наявності.

А загалом, Кабінет безбар’єрного доступу, більш орієнтований на людей з інвалідністю. Тобто ті, які користуються кріслом колісним. В нас є спеціальне гінекологічне крісло-транформер, поки що воно тільки одне на всю жіночу консультацію, яке обладнане для людей з обмеженими можливостями. Відповідно до потреб воно розкладається й опускається, щоб людині було зручно на нього сісти.

А з чим жінка повинна приходити, скажімо, на перше обстеження? 

З рукавичками й рушничком, а краще з індивідуальним оглядовим набором. Там усе є (оглядове дзеркало, щіточка, пеленка і рукавички). Але навіть якщо жінка прийде без цього, то ми її приймемо й оглянемо.

Чи відбуваються у вас якісь тренінги, чи підвищення кваліфікації лікарів?

Так, в нас є безперервне навчання кожного лікаря. Протягом року ми повинні набрати відповідну кількість балів. Але відколи почався ковід, а пізніше й війна, то всі тренінги в нас перейшли в онлайн. Тобто лікар на робочому місці проходять чи ТУ курси, чи онлайн курси (і платні, і безкоштовні).

У нас проходять конференції між лікарями. На запрошення приїжджають вузькі спеціалісти, наприклад судинний хірург чи репродуктологи з Прикарпатського центру репродукції людини, Клініки матері й дитини, Клініки доктора Хміля, які проводять безкоштовні консультації для пар з безпліддям на базі жіночої консультації.

Чи проводяться якісь тренінги або навчання для жінок, які звертаються в жіночу консультацію?

В нас є “Школа відповідального батьківства”. Але на час ковіду ми не могли збирати більше як 10 людей, тому вона стала більш індивідуальною. Тобто, коли жінка стає на облік, лікар проводить з жінкою бесіди, де повністю проговорюється про все. Й надалі, коли жінка приходи на прийоми, то на всі питання відповідає лікар.

Щовівторка на базі жіночої консультації у нас колективно проводить тренінги з вагітними жінками, менеджер Калуського міського центру соціальних служб — Василина Кашівська.

Які аналізи чи обстеження можна зробити у жіночій консультації наразі? 

Усі стандартні обстеження згідно зі скеруваннями акушер-гінеколога ми робимо. забір аналізів — з 8:00- 10:00, щодня. Що правда, для цього мають бути певні покази.Якщо жінка стоїть в нас на диспансерному обліку, вона має певний діагноз, і вона належить до певної групи, то згідно з переліком обстеження по даній патології вона може здати аналізи в нас.Обстеження на папіломавірусну інфекцію та онкомаркери, на жаль, не виконуються в жодній державній лабораторії. А було б дуже добре, якби в нас було таке безкоштовне обстеження.

Остап Микитюк
Богдана Луців

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору