Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Ваша історія з вакцинацією не закінчується у 18 років | Які щеплення варто поновити

Ваша історія з вакцинацією не закінчується у 18 років | Які щеплення варто поновити

Фахівці наголошують: історія з вакцинацією не закінчується впродовж всього життя людини, вона просто поділяється на обов’язкову та додаткову.

Які щеплення й коли робити, розповідає Інформатор, покликаючись на Долинський відділ Калуського РВ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”.

До обов’язкових щеплень належить вакцинація від дифтерії та правця, яку проводять у 16 років АДП вакциною, а в подальшому кожні 10 років щеплення дорослим роблять вакциною зі зменшеним вмістом антигена АДП-М, що закуповується державою і надається безоплатно.

Додаткові щеплення можуть бути від таких захворювань:

  • Гепатиту В та гепатиту А. На жаль, кожен може інфікуватися гепатитом В через кров (переливанння крові, стоматологічні процедури, манікюр, татуювання, бриття в салоні), через слину, статевим шляхом.

Більшість дорослих в Україні не отримували цього щеплення в дитинстві, адже вакцину від гепатиту В додали до національного календаря щеплень у 2000-х роках. Для дорослих вакцина від гепатиту B в Україні доступна лише на приватному ринку. Ви можете обрати вакцину, яка захищає тільки від гепатиту В, або комбіновану вакцину від гепатиту В та гепатиту А. Отримати захист ще й від гепатиту А — бажано, адже, можливі спалахи гепатиту А, чи перед поїздками до неблагополучних країн.

  • Пневмококової інфекції — це вакцина від пневмонії старшого покоління, особливо старших за 65 років, адже для них хвороба супроводжується високим ризиком летальності.

Це щеплення не входить до календаря профілактичних щеплень, тому зробити його можна власним коштом. Дорослим вводять одну дозу вакцини.

  • Від вітряної віспи щеплення рекомендоване всім дорослим, хто не переніс це захворювання в дитячому віці, а також жінкам, що планують вагітність.
  • Від грипу щеплення рекомендовано проводити щорічно.

Наразі вакцинація від грипу не забезпечується за кошти державного бюджету, тож для проведення щеплення можна записатися до приватного медзакладу або самостійно придбати вакцину в аптеці та ввести її в медзакладі.

  • Від коронавірусної хвороби рекомендований курс вакцинації 3 щеплення, одне з яких бустерне, а 4 і 5-та доза — це сезонні бустери, які треба робити лише людям з групи ризику тяжкого перебігу коронавірусної хвороби).

Отримати щеплення, у тому числі бустер від COVID-19, можна у пунктах щеплення безоплатно.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору