Інформатор Калуш

ВЛАДА

В Україні дозволили купувати до 10 тисяч гектарів землі. Калуш — проти

В Україні дозволили купувати до 10 тисяч гектарів землі. Калуш — проти

Калуська міська рада схвалила та направила звернення до Президента, Прем’єр-міністра та Верховної Ради України щодо призупинення деяких норм Закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Пише Інформатор.

Йдеться про Закон України №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”, яким з 1 січня 2024 року фізичним і юридичним особам дозволено купувати землі сільськогосподарського призначення площею до 10 000 гектарів.

Калуська міська рада вважає, що ця норма має вступити в дію через п’ять років після закінчення дії воєнного стану.

“Згідно зі статтею 13 Конституції України, земля та її надра в межах території України є об’єктами права власності українського народу. Таким чином, питання продажу сільськогосподарських земель — виключно справа референдуму.

Тому, Калуська міська рада категорично виступає проти зняття обмеження до 10000 га землі у період дії воєнного стану та 5 (п’ять) років після його припинення, оскільки це дасть змогу захистити селян від обезземелення, зберегти українське село від руйнації та створити умови для відновлення повноцінного функціонування аграрного виробництва і забезпечення продовольчої безпеки нашої держави”, — йдеться у схваленому 29 лютого зверненні.

В документі також поставлено під сумнів, що органи державної влади будуть спроможні захистити землевласників та забезпечити прозорість ринку землі перед можливими шахрайськими схемами. Крім того, висловлено пересторогу, “щоб це негативно не відобразилось на безпеці громадян та не призвело до дестабілізації в державі”.

Депутати Калуської міської ради вважають, що наша країна в теперішніх умовах не готова до запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення.

“Враховуючи вищевикладене, звертаємося до Вас для того, щоб призупинити введення даної норми та дозволити її запровадити тільки після проведення Всеукраїнського референдуму з цього питання”, — йдеться у зверненні.

Нагадаємо, з 1 січня 2024 року офіційно стартував другий етап земельної реформи, який відкриває вікно можливостей,зокрема, для юридичних осіб щодо придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Що змінилося для ринку землі після 1 січня 2024 року?

Відтепер фізичні та юридичні особи, які зареєстровані за законодавством України, до яких не застосовуються обмеження і заборони на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення, отримали право набувати у власність до 10 000 гектарів. Для іноземних юридичних осіб, іноземців та осіб без громадянства доступ до ринку сільськогосподарської землі закритий до моменту вирішення цього питання на референдумі.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору