Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чи повернуться будинки до міста? В Калуському управлінні комунальної власності дали коментар щодо закинутих будинків

Чи повернуться будинки до міста? В Калуському управлінні комунальної власності дали коментар щодо закинутих будинків

На початку лютого цього року наші журналісти звернули увагу на поодинокі руїни хат. Старі обвалені стіни, розбиті чи заколочені дошками вікна, закинуті і засмічені, огорнуті павутиною і забуттям. Забуттям людей, які там колись жили, чи тих, хто ще міг би підтримувати там життя. А тепер… це просто картинка для інших мешканців міста й заїжджих туристів.

Розповідає Інформатор.

В минулому матеріалі ми навідались туди, щоб зафіксувати їх стан. Вдалося побачити 5 таких будинків. Деякі з них, за словами місцевих людей знаходяться у приватній власності й просто чекають свого часу, щоб перетворитися у щось інше. А деякі, схоже назавжди втратили надію на відбудову й те, що до них повернуться власники. Деінде у світі, зазвичай, такі об’єкти відходять у власність міста, реставруються чи заново відбудовуються для інших цілей. А в деяких випадках стають так званими “сквотами”, де знаходять собі тимчасовий притулок туристи-екстремали, паломники та безхатьки.

Ми ж вирішили дізнатися в Калуському управлінні комунальної власності, яка доля може чекати саме ці будинки й заодно, яким чином вони можуть опинитися на балансі нашої територіальної громади.

За словами заступника начальника управління комунальної власності Івана Шуляра, процес переходу такого роду будівель на баланс міста має ряд “підводних каменів” і раніше Управлінням комунальної власності в Калуші не проводився:

“Уявляючи таку гіпотетичну ситуацію, потрібно точно знати кому він належав чи належить. Тут є два варіанти:

  • спадкодавець помер, а спадкоємець не звернувся за переоформленням спадщини;
  • або ж в будівлі відсутній власник об’єкта”, — ділиться він.

А далі починається складний процес — для того, щоб визнати його безхозним треба мати його технічний паспорт.

“Тобто, його потрібно або знайти його у реєстрі нерухомості, або зробити експертизу. Якщо ж документів немає, то зробити технічний паспорт такого об’єкта вартує зусиль. Попередньо інспектором з благоустрою, який виявив такий об’єкт повинен скласти акт огляду, протокол, дізнатися чи ця будівля справді нікому не належить, перевірити всі існуючі реєстри нерухомості, від старого радянського до останнього чинного. Також інженер повинен оглянути, виміряти площу об’єкта, зробити так звану інвентаризацію об’єкта. Наприкінці ми можемо описати дім, як такий, що нікому не належить”, — наголошує спеціаліст управління .

Тільки після цього можна розглядати питання про визнання його як безхозне, і тільки в судовому порядку.

“Об’єкт потрібно ідентифікувати за якоюсь адресою, дізнатися його розміри, потім такий об’єкт вноситься в реєстр безхозного майна. І через рік суд має право розглянути  питання і винести рішення про визнання за територіальною громадою права власності. Після цього громада може зареєструвати право власності й тоді можна проводити якісь роботи на такому об’єкті”.

Щодо цих будинків — вони нами не ідентифіковані. Нам потрібно вийти в місто, поспілкуватися з архітектором яка там адреса  і чи є вона там взагалі. Бо адреса мусить бути. Також пересвідчитись чи є вони реєстрі. І тільки після цього починати процес”, — резюмували пан Шуляр.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору