Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

З кинжалом у гори, а потім — на лаву підсудних. У Рожнятові судили військового

З кинжалом у гори, а потім — на лаву підсудних. У Рожнятові судили військового

Фігурантом кримінальної справи став уродженець Івано-Франківська. Понад рік тому під час військової служби він придбав собі красивий кинжал — із дерев’яною ручкою, у шкіряному чохлі… От тільки це — холодна зброя.

Розповідає Інформатор

Чоловік — одружений, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, раніше проблем із законом не мав.

У листопаді 2022 року під час проходження служби в Збройних Силах України в зоні проведення бойових дій придбав саморобний ніж. З ним приїхав додому. А в січні 2024 року взяв його з собою, коли вирушав у похід в гори в районі Осмолоди.

Автівку, в якій прикарпатець їхав як пасажир, дорогою зупинила поліція. Під час перевірки машини ніж було виявлено. Правоохоронці його вилучили, мотивуючи, що це — холодна зброя. Згодом експертиза це підтвердила.

У висновку експертизи зазначено, що вказаний ніж є “по типу мисливських кинджалів довільного зразка з симетричним кинджальним клинком, у якому загостреним є одне лезо, протилежна сторона ні”. Вказано також, що ніж виготовлений саморобним способом. Придбання і носіння такого ріжучого інструменту без спеціальних на те дозволів заборонено, адже він відноситься до категорії холодної зброї.

Такі дії органом досудового розслідування були кваліфіковані за частиною другою статті 263 КК України, як носіння кинджалу без передбаченого законом дозволу.

Під час досудового розслідування між прокурором та обвинуваченим була укладена угода про визнання винуватості, відповідно до якої, чоловік свою вину визнав та був готовий сплатити штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 гривень.

Рожнятівський районний суд угоду затвердив. Окрім узгодженого покарання, з прикарпатця буде стягнено 1893 гривні на користь держави як витрати за проведення судової експертизи. А от кинжал був переданий на зберігання та поміщення до інформаційно-довідкової колекції зброї Івано-Франківського НДЕКЦ МВС України.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору