Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

До України вдалось повернути 10 дітей, котрі опинились в окупації

До України вдалось повернути 10 дітей, котрі опинились в окупації

Після тривалої розлуки в окупації у росіян дітям вдалось знову побачитись зі своїми рідними.

Пише Інформатор, посилаючись на уповноваженого від Президента України з прав дитини Миколу Кулебу.

В рамках рятувальної місії благодійній організації Save Ukraine вдалось повернути дітей, серед яких є школярі, котрі були змушені навчатись в російських школах. Там їх змушували співати гімн росії, носити дорогу шкільну форму. Також писати листи та малювати малюнки для російських солдат, котрі прийшли вбивати їх батьків.

“Це особливо цинічно з боку окупантів — примушувати дітей писати листи військовим, які вбивають їхніх батьків, матерів, братів та сестер, а також прославляти країну, яка позбавила їх спокійного життя”, — пише Микола Кулеба.

За відмови виконувати це все дітям погрожували зниженням оцінок. Проте визволеній Аліні вдавалось уникати цього сказавши вчительці, що не вміє малювати й не знає російську мову. Проте переглядів фільмів про “велич” російської мови їй уникати не вдавалось.

“Олексій, тато якого помер в окупації від хвороби серця, також згадує лише російські підручники, якими дуже швидко замінили усі українські книжки у школі. Якось його однокласники знайшли табличку з українським прапором і повісили в класі, але вчителька побачила і швидко десь її викинула. Відмовитися від написання листа російським військовим також не можна було”, — ділиться уповноважений.

Такі випадки не поодинокі. Офіс омбудсмена України, станом на 22 лютого 2024 року, зафіксував 19 546 випадків примусового переміщення на тимчасово окуповані території України або депортації росією українських дітей.

“Щоразу, коли звертаються до нас за допомогою, ми розуміємо усі ризики та всю небезпеку для дітей. Там, під владою окупанта, наші діти позбавлені будь-яких прав і звичайного щасливого дитинства. Тому часу на зволікання немає. Ми одразу починаємо діяти. На сьогодні це вже 261 дитина, врятована з росії та окупації нашою організацією”, — каже Микола Кулеба.

 

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору