Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чи зможуть українці вийти на пенсію в цьому році?

Чи зможуть українці вийти на пенсію в цьому році?

Стати пенсіонером в Україні у 2024 році виявляється ще той квест. Щоб піти на заслужений відпочинок, потрібно відповідати ряду вимог. Якмх?

Ділиться Інформатор, покликаючись на NV.

Відтепер, щоб офіційно стати пенсіонером чи пенсіонеркою, обов’язково варто мати понад 31 рік страхового стажу. Якщо ж його немає, то потрібно буде ще допрацювати до 63 або 65 років. Проте, в другому випадку вимоги до страхового стажу будуть меншими.

Градація відбуватиметься наступним чином:

  • у 60 років — від 31 року страхового стажу;
  • у 63 років — від 21 до 31 року стажу;
  • у 65 років — від 15 до 21 року.

Є ще й четвертий варіант. Якщо в 65 років у громадянина немає страхового стажу понад 15 років, то він має право на призначення лише соціальної пенсії за віком. Це виплата, яка становить різницю між прожитковим мінімумом для людей, які втратили працездатність та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні пів року.

Хоча якщо страхового стажу для виходу на пенсію вам не вистачає, то його можна “докупити”. Для цього потрібно добровільно сплатити Єдиний соціальний внесок за потрібний період. Станом на січень 2024 року, щоб купити місяць до страхового стажу потрібно сплатити мінімум 1 562 гривні (22% від розміру мінімальної заробітної плати).

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору