Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Голоси” постали на папері. У Калуші презентували антологію військових письменників

Сьогодні, 15 березня, у Калуській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка зібралось кілька десятків гостей — усі чекали презентації альманаху-антології “Голоси”, яку складають поезії та прозові твори воїнів-письменників.

Пише Інформатор.

Розповів про написання творів до збірки “Голоси” калушанин, ветеран АТО/ООС і російсько-української війни Ілля Тітко. Каже, у творчості йому вдалося виплеснути емоції:

“Коли я повернувся у жовтні 16-го року з лінії бойових дій — мені було дуже важко. Ви усі чули про бойовий стрес та інші проблеми, які виникають у ветеранів війни. Я це пережив на собі. — розповідає Ілля Тітко. — Я якось сидів і прийшла мені така чи то думка, чи то іскра: “ану сядь і напиши щось, хай емоції вийдуть — виплесни усе на папір”. Я вагався якийсь час, потім таки сів і починав помаленьку. Я не мав наміру писати якийсь великий опис чи велику книгу. Але день за днем потихеньку усе набирало обертів і мені ставало легше. Я викидував свої негативні емоції й переживання на папір”.

До альманаху увійшли прозові й віршовані твори воїнів-письменників. Проєкт успішно завершений і книгу презентують у різних містах України.

44 книги вже отримала Франківщина.

“Народився наш Форум у відповідь на Київського великого книжкового фестивалю”, — каже Тетяна Пилипець, директорка й співзасновниця Форуму військових письменників.

Сьогодні презентували книгу разом із співзасновником Форуму — розвідником-сапером Владиславом Якушевим.

“З початком великої війни сталась така страшна річ, на якій не можна було акцентувати увагу — ми побачили, що наші автори затихли. Тож моя колега почала записувати відео із тими невеликими уривками творчими, які з’являлися в мережах. Я спостерігала за цим, жила цим. І ми провели Форму минулого року, який вийшов дуже щемливим й сльозливим. Потім у Франківську — провели Форум військових письменників. А вкінці року мені захотілось, щоб ці “Голоси” хоч в якійсь частинці постали в папері”, — ділиться із аудиторією Тетяна Пилипець.

“Кожна людина, яка читає або принаймні яка хоче відчувати не тільки статистику чи діалектику війни, а ще й емоцію і щирість без посередників — має знайти свій “голос”. Цей альманах представляє короткі уривки творчості”, — додала співзасновниця.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору