Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Магдебурзьке право, становлення Калуша і замок у центрі міста | Фоторепортаж з лекції калуського історика Івана Тиміва

Магдебурзьке право, становлення Калуша і замок у центрі міста | Фоторепортаж з лекції калуського історика Івана Тиміва

Кінець робочого тижня для калушан закінчився дуже захопливо у Краєзнавчому музеї Калущини, де історик Іван Тимів розповів про одну з чи не найважливіших подій для нашого міста — здобуття Магдебурзького права.

Розповідає Інформатор.

У п’ятницю, 15 березня, захід під назвою “Магдебурзьке право для Калуша. До 475-річчя надання статусу міста” розпочався у Краєзнавчому музеї о 15:00. На нього завітало багато поціновувачів справжньої історії міста, колеги історики та учні місцевих ліцеїв.

За понад пів години Іван Тимів розповів чимало цікавих фактів як про Магдебурзьке право в контексті європейської історії, відмінності такого документу в Німеччині та Україні, перші згадки Калуша як поселення, а згодом і офіційно як міста.

“Тривалий час ця тема привертає увагу багатьох дослідників. Це наразі дуже актуальна тема в контексті нашої європейської історії та європейських цінностей”, — зазначив на початку лекції Іван Тимів.

За словами історика ця система права з’явилася та поширилась у Центральній Європі у 1188 році. І вперше була впроваджена в дію саме в Саксонії, а саме в місті Магдебург, в Німеччині.

“З середини XVI століття це Право також діяло, але не в такому рафінованому чисті вигляді, як у Центральній Європі”, — додав історик.

Серед ґрунтовного дослідження цієї теми паном Тимівом було озвучено багато цікавих фактів пов’язаних не тільки з Магдебурзьким правом, але й безпосередньо історією Калуша. До прикладу, після ряду опрацьованих джерел стало відомо, що руїни сьогоднішньої Ратуші в центрі міста є залишками вже четвертої за рахунком Ратуші. Як і цю, попередниць спіткали пожежі.

Також разом з краєзнавцем Богданом Яневичем Іван Тимів розповів присутнім історію про замок, який у XVI столітті знаходився на місці сьогоднішнього пам’ятника Івану Яковичу Франку.

Також під час лекції можна було побачити та дізнатися багато цікавих фактів про герб Калуша, його походження та перші знахідки печаток з ним.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору