Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуських школярів навчали розпізнавати фейки і шахрайські схеми | ФОТО

Калуських школярів навчали розпізнавати фейки і шахрайські схеми | ФОТО

У Калуші для дев’ятикласників ліцею №2 провели урок “Онлайн-загрози в час війни: як захистити себе?”

Ділиться Інформатор.

В Інтернеті — не лише розваги та корисна інформація, а і чимало шкідливого і навіть небезпечного контенту. Тому розрізняти одне від іншого варто вчитися вже у дитячому та підлітковому віці, щоб у майбутньому не потрапити у шахрайську чи іншу пастку.

Заняття з кібербезпеки днями за ініціативи благодійного фонду “Карітас” влаштували у Калуському ліцеї №2. Урок був зорієнтований на дев’ятикласників. А спікерами стали старша оперуповноважена сектору кримінальної поліції Аліна Гутник спільно із представницею Молодіжної ради, ІТ-спеціалісткою Олександрою Нагарнюк. Окрім них, про важливість Інтернет-безпеки у щоденному житті, ліцеїстам розповідав отець Ігор Пришляк.

Позапланово, але урок був проведений в укритті школи, адже на початку заходу у громаді та регіоні загалом була оголошена повітряна тривога.

Захід умовно можна розділити на дві частини: теоретичну (коли поліцейська розповідала про ризики, які існують в онлайн-просторі та найпростіші правила безпеки) і практичну (коли учням було запропоновано перевірити свої вміння у викритті шахрайських схем).

“Ми заздалегідь роздрукували із різних соцмереж скриншоти повідомлень про, наприклад, реєстрацію на отримання грошової допомоги, інші оголошення та сповіщення, а також — кілька листів, які різними шляхами потрапляють у наші електронні скриньки. Тож, учням потрібно було визначити: повідомлення достовірне або ж це — шахрайська схема. Було дуже цікаво працювати у такій формі, адже діти пояснювали, за якими критеріями вони розглядали повідомлення і що у них викликало сумнів”, — ділиться Олександра Нагарнюк.

А ключовими порадами від поліцейських у цій темі ділимося і ми:

  • не відкривайте невідомі файли, які надходять на електронну пошту чи за мобільні за стосунки на телефоні;
  • у жодному разі не розповідати про себе конфіденційну інформацію стороннім особам та не відповідати на листи незнайомцям;
  • нікому не повідомляти свої паролі від сторінок в соціальних мережах.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору