Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Відчайдушний стрибок: як калушанин Євген Аржанов здобув одну з перемог на Олімпійських іграх у Мюнхені

Відчайдушний стрибок: як калушанин Євген Аржанов здобув одну з перемог на Олімпійських іграх у Мюнхені

Десятки видів спорту представлені у нашому місті – футбол, футзал, баскетбол, хокей, легка та важка атлетика.

Але сьогодні, хочемо розповісти про непересічну особистість нашого міста – спортсмена-бігуна Євгена Аржанова, який у 1972 р. заявив про себе усьому світові.

Євген Аржанов, калушанин-легкоатлет, срібний призер Олімпійських ігор 1972

 

 

 

 

Євген Аржанов – український спортсмен-легкоатлет, що народився у 1948 р. у Калуші. Заслужений майстер спорту СРСР. Срібний призер 20-их Олімпійських ігор 1972 р. у Мюнхені з бігу на 800 м, бронзовий призер Олімпійських ігор 1968 р. у Мехіко.

 

 

 

 

 

У скарбничці легендарного калушанина також чемпіонство Європи (1970, 1971) та СРСР (1970, 1971, 1973). Рекордсмен СРСР з бігу на дистанцію 800 м.

Виступав за Спортивний клуб армії, а згодом “Динамо” Київ. Тренером Євгена Аржанова був І. Токар.

Євген Аржанов за декілька секунд до срібла ОІ 1972 р.

За лічені метри до фінішу, калуський легкоатлет здійснив відчайдушний стрибок із надією вибороти золото Олімпійських ігор, проте Воттл ледве пробіг повз Аржанова і зміг випередити нашого спортсмена всього на 0,03 секунди.

Результати гонки на дистанції 800. Видно, що американець випередив калушанина на 3 мілісекунди.

Ці мілісекунди визначили долю переможця забігу на 800 м і посунули калушанина на другу сходинку п’єдесталу 20-их Олімпійських ігор 1972 р.

Євген Аржанов на старті дистанції у Мюнхені 1972 р. (скріншот відео із YouTube)

Після гонки, Аржанов потиснув руку переможцю Воттлу, саме цей жест і відчайдушну боротьбу запам’ятали вболівальники по всьому світу.

Євген Аржанов – лідер гонки на дистанції 800 м. Мюнхен, 1972 р. (скрішот із відео в YouTube)

Після вдалого виступу на Олімпійських іграх 1972 р., що відбувалися у німецькому Мюнхені, Євген Аржанов приїхав розділити радість перемоги із калушанами. Зустріч зі знаменитим калушанином відбулася у палаці культури «Мінерал». Згадка про зустріч збереглася на першій шпальті «Спортивної газети» за 18 листопада 1972 р. Далі подаємо оригінал газетної статті:

Витяг із «Спортивної газети» за 18 листопада 1972 р

 

“Чимало калушан, шанувальників легкої атлетики, зібралося у палаці культури «Мінерал» на зустріч зі своїм земляком, срібним призером XX Олімпійських ігор Євгеном Аржановим, який розповів про підготовку й участь у мюнхенських стартах, поділився планами на майбутнє.

На вечорі були присутні зав. відділу міськкому партії М. Левицький, і перший секретар міськкому ЛКСМУ М. Наум, представники спортивних товариств, перший наставник спортсмена Р. Козій, рідні олімпійця.

На згадку про цікаву зустріч Аржанов розписався у книзі почесних гостей хіміко-металургійного комбінату, щиро подякував за теплі вітання”, – кореспондент “Калуського Хіміка” П. Гладенький, спеціально для “Спортивної газети”.

Пам’ятаймо про спортивні здобутки калушан, які стали невіддільною частиною історії Калуша.

 

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору