Інформатор Калуш

ТРЕШ

Як суд покарав калушанку, яка крала косметику?

Як суд покарав калушанку, яка крала косметику?

В березні минулого року раніше судима калушанка вчинила крадіжу. Цього тижня суд виніс їй враховуючи той факт, що в Україні триває воєнний стан.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Єдиний державний реєстр.

У середу, 13 березня Калуський міськрайонний суд виніс вирок жінці за вчинення крадіжки в одному з калуських магазинів.

Було встановлено, що 29 березня, близько 11:50, злодійка перебувала біля одного з калуських магазинів, який виріщила обікрасти. За даними суд в період з 11:50 до 14:15, вона тричі заходила до приміщення торгового залу магазину звідки таємно винесла: п’ять тіней для повік, три пудри для обличчя, антипреспірант чоловічий, плойку для волосся, пилочку для нігтів, дитячу щітку для волосся, два кольорові брелки, пінку для вмивання, дві міцелярні води для зняття макіяжу, засіб для очищення обличчя, набір пензликів для макіяжу, дві гігієнічні помади, крем для рук.

“Викрадений товар особа клала всередину свого рюкзака та кишеню куртки, після чого виходила з приміщення магазину не розплатившись за товар. Довівши свій злочинний умисел до кінця, викраденим особа розпорядилась на власний розсуд. Внаслідок умисних протиправних дій вона спричинено матеріальну шкоду підприємиці на загальну суму 1 745 грн“, — зазначили у протоколі судового засідання.

Допитана у судовому засіданні обвинувачена свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні визнала повністю, кримінальне правопорушення, у якому вона обвинувачується, вчинила при обставинах, наведених в обвинувальному акті. У вчиненому розкаялась, просила суворо не карати.

Потерпіла подала суду клопотання від 28.09.2023, в якій просить судові засідання проводити без її участі. Також зазначила, що цивільного позову заявляти не буде, при призначенні покарання покладається на розсуд суду.

Суд, визнавши у порядку, передбаченому ч.3 ст 349 КПК України недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин провадження, які ніким не оспорюються, обмежився допитом обвинуваченої, яка повністю визнала свою вину у вчиненому і не бажає досліджувати у судовому засіданні докази, які були зібрані в процесі досудового слідства і прокурор не заперечує проти цього. При цьому судом з’ясовано, що учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, сумніву у добровільності та істинності їх позиції немає, а також їм зрозуміло, що вони у такому разі будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Зрештою суд прийшов до висновку, що вина у вчиненому нею кримінальному правопорушенні у судовому засіданні доведена повністю, а її дії слід кваліфікувати за ч.4 ст.185 КК України як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно, в умовах воєнного стану. Призначаючи покарання обвинуваченій, суд врахував тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, особу винної й обставини справи.

Зважаючи на це Калуський міськрайонний суд призначив обвинувачені покарання за ч.4 ст.185 КК України у вигляді позбавлення волі на 5 років. Проте, з урахуванням особи винної, а саме того, що вона є особою молодого віку, з урахуванням наявності пом’якшуючих обставин таких як щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, а також позитивну характеристику за місцем проживання, часткове відшкодування завданих збитків, відсутність тяжких наслідків внаслідок вчинення кримінального правопорушення, суд вирішив, що виправлення і перевиховання обвинуваченої можливе без ізоляції від суспільства, а тому її слід звільнити від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком 2 роки, на підставі ст. 75 КК України, з покладенням на неї обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Згідно ст. 76 КК України обвинувачена повинна періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору